Velké Meziříčí bude v létě neprůjezdné, objíždějte je bezplatně po dálnici, apeluje starosta Necid

starosta web 024 kopie

Velké Meziříčí se připravuje na nejkomplikovanější dopravní stavbu ve své novodobé historii. Průjezdu městem se ale bude možné vyhnout přes dálnici, na které se po dobu stavby nebude platit mýto ani dálniční známka.

„Cílem velkých příprav, které teď absolvujeme je především to, aby letošní léto bylo co nejméně dopravně složité zejména pro obyvatele a návštěvníky našeho města. Naopak varujeme všechny, aby nepoužívali Velké Meziříčí pro tranzitní dopravu," říká starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Od 19. května začíná kompletní oprava silnice č. 602, která tvoří jediný průtah městem východozápadním směrem, tedy Jihlava-Brno. To znamená, že Velké Meziříčí bude pro průjezd prakticky uzavřené. Investorem opravy je Kraj Vysočina jako majitel této silnice a práce mají skončit posledního října.

„Kraj požádal ministerstvo dopravy o umožnění objízdné trasy po dálnici D1, které vede souběžně s městem. Znamenalo by to, že by dálnice od sjezdu Velké Meziříčí – západ po sjezd Velké Meziříčí – východ nebude po dobu stavby zpoplatněna. Ministerstvo této žádosti předběžně vyhovělo, což považuji za nejvýznamnější pomoc při zajištění co nejmenších komplikací během stavby," prohlásil Necid a dodal: „Maximální součinnost nám přislíbilo také dálniční oddělení Policie ČR Velký Beranov."

Silnice 602 se bude opravovat od východního okraje města po poštu na ulici Sokolovská, což je prakticky polovina města. Práce jsou rozděleny do tří etap. „Nejhorší bude první etapa, tedy od začátku města po Karlov. Zde jsou nejen velké firmy, ale například i městský hřbitov," vysvětluje starosta. Na velkomeziříčské radnici se proto sešli zástupci těchto firem s dodavatelem stavby, policií a vedením města. „Dohodli jsme vzájemnou koordinaci tak, aby úplné uzavření silnice připadlo na dobu celozávodních dovolených. Pro zajištění dostupnosti hřbitova připravují pracovníci radnice provizorní příjezd kolem tělesa dálnice. Navíc místním pomůže i možnost částečně objet úsek spojovačkou na Františkov," popsal složité přípravy Radovan Necid.

Další dvě etapy, tedy úsek od Karlova po světelnou křižovatku u sv. Josefa a dále úsek od sv. Josefa po poštu už nebudou pro řidiče tak složité. „Máme připraveny objížďky po nábřeží a příčnými ulicemi na Karlově. Místní lidé si tedy budou moci poradit," řekl starosta Necid.

Z plánu prací je dnes už jasné, že průjezd městem po silnici 602 bude v některých dnech úplně uzavřený. „Zřídíme speciální sekci na webových stránkách města, kde budou denně aktualizované informace o dopravě v souvislosti s touto uzavírkou. Tyto informace budou k dispozici nejen řidičům, ale i dopravnímu zpravodajství médií a doporučujeme je jako jediný relevantní zdroj. Zejména amatérští dopravní zpravodajové komerčních rádií, kteří s oblibou nabádají ostatní k tomu, aby v případě potíží na dálnici objeli úsek přes naše město, budou v nadcházejícím létě velmi nevěrohodní. Naopak, apelujeme na všechny, aby právě Velké Meziříčí objeli po bezplatném úseku dálnice," vyzval starosta Necid, „nezapomínáme ani na složky IZS (hlavně hasiči a záchranka) a jsem se stavbou domluveni, že mohou projet přímo stavbou po dobu jednotlivých etap opravy."

Často kladené otázky:

1. 

Jak bude oprava probíhat?

První část 1. etapy, od okružní křižovatky Kaufland po vyústění ulice K Buči: od 19. 5. 2014 do 13. 7. 2014.

Druhá část 1. etapy, od vyústění ulice K Buči po konec úpravy před křižovatkou na Dolní Radslavice – sjezd D1: od 14. 7. 2014 do 14. 9. 2014, úplná uzavírka pro všechna vozidla v tomto úseku dohodnuta dle termínu celozávodních dovolených firem Lisovny plastů, Construct apod. od 28. 7. 2014 do 9. 8. 2014.

Druhá a třetí etapa stavby bude následovat dle průběhu prací na 1. etapě, uzavírka bude řešena samostatně.

2.

Proč bude uzavírka tak dlouhá?

Jedná se o skutečně důkladnou opravu, kterou silnice naléhavě potřebuje. Rekonstruovat se bude nejen povrch, ale i těleso silnice. To znamená, že v určité době zde bude opravdu místo silnice hluboký vytěžený příkop.

3.

Kudy je nejlepší silnici objet?

Po celou dobu stavby bezplatně po dálnici D1. Ve druhé a třetí etapě stavby pak postranními ulicemi. Vše bude viditelně a zřetelně značeno.

4.

Jak se lidé, kteří na ulici Sokolovská a Karlov dozví, zda se vůbec dostanou domů?

Pokud stavba komukoliv znemožní na několik hodin příjezd (nikoliv příchod) domů, měl by se to předem dozvědět od stavební firmy. Nejaktuálnější informace budou také na městském webu mestovm.cz.

5.

Nebylo možné tu silnici opravit jindy? Teď totiž souběžně probíhají práce mezi Třebíčí a Náměští nad Oslavou a Třebíčští tak budou mít problém dostat se na dálnici.

Možné to nebylo. Třebíčští mohou objet Náměšť z jihu, nebo jet do Velkého Meziříčí a na dálnici najet na vjezdu Velké Meziříčí – západ. V tomto smyslu bude velkomeziříčská radnice Třebíčské informovat. Stejně tak je nyní problém s opravou mezi Ostrovem nad Oslavou a Velkou Bíteší, zde bude doprava vedena zase severně, aby se nezahušťovalo právě Velké Meziříčí.

pdfVelké Meziříčí uzavírka 602

pdfVelké Meziříčí uzavírka 602 I. část

pdfVelké Meziříčí uzavírka 602 II. část

pdfNabídka firmy DOSIP Servis monitoring průjezdnosti městem

Nahoru