Smlouva s Chorvaty může znamenat oživení myšlenky partnerských měst

spolupráceVýměnné pobyty dětí i seniorů, obchodní spolupráce místních zaměstnavatelů i společné projekty s dalšími partnerskými městy: hasičské soutěže, školní akademie, studium v zahraničí.

To vše může být výsledkem partnerství Velkého Meziříčí s chorvatským Tisnem, které začalo podpisem smlouvy obou měst v polovině ledna na velkomeziříčské radnici.

„Evropská partnerství mají podle mých zkušeností a podle informací od kolegů z jiných měst tendenci se po prvotním nadšení spíše formalizovat a konkrétní výsledky příliš nejsou. Proto jsme od počátku ke smlouvě s Tisnem přistoupili jaksi z opačné strany. Nejprve jsme si s chorvatskou delegací velmi pečlivě a důkladně vyříkali, co vše je možné a co jsou obě města ochotná udělat a pak teprve jsme smlouvu podepsali," popisuje starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid s tím, že by do takové spolupráce chtěl přizvat i partnerská města Velkého Meziříčí – švédské Vansbro a italské San Benedetto del Tronto a s gymnáziem spolupracující Weilheim. Chorvatská strana navrhla přizvat ke spolupráci své polské a italské partnery. „Vznikla by tak pomyslná severojižní evropská osa malých měst, zajímavá nejen svojí historií, rozličným podnebím, ale zejména možnostmi spolupráce. Jednoduše řečeno si představuji dětskou školu lyžování ve Švédsku, studentské kurzy plavání v Chorvatsku, hasičskou ligu s burzou nápadů v České republice, soutěž dětských orchestrů v Polsku či veletrh obchodní komunikace v Itálii," doplnil starosta.

22Velkomeziříčská radnice dnes proto intenzivně hledá konkrétní možnosti partnerských programů nejen pro Velké Meziříčí a Tisno, ale pro všechna města. „Jde o to, abychom zároveň na podobné aktivity získali peníze z vnějších zdrojů, ideálně z Bruselu. Občas i Evropa zafinancuje něco užitečného a tohle je zrovna ten případ," řekl Radovan Necid a dodal: „Představou velkomeziříčské městské rady je oživit myšlenku partnerských měst a dát jí nový impuls tak, aby všichni obyvatelé města o našich přátelích za hranicemi věděli a každý, kdo bude mít jakýkoliv záměr v partnerském městě, měl možnost získat informace a usnadněný vstup do tamější společnosti – od toho totiž podle mne partnerství měst je především."

Podpis partnerské smlouvy mezi Velkým Meziříčím a Tisnem proběhnul 16. ledna v rámci třídenní návštěvy představitelů tisenské radnice ve Velkém Meziříčí. Chorvaté se zde kromě rozsáhlé debaty o podobě partnerství, seznámili s provozem škol, domovem seniorů a pečovatelským domem, kulturními institucemi, sportovními areály i památkami. „Chtěli jsme v kostce ukázat, co můžeme do společné práce nabídnout my, abychom opravdu hovořili o konkrétních věcech," shrnul Radovan Necid.

Prezentace partnerského města Tisno (ve formátu ppt)

Nahoru