Návštěva v Českém Meziříčí

ceske-mezirici-4 Foto Martina StrnadovaVelkomeziříčští navštívili v minulém týdnu Českomeziříčské. Jde o třetí setkání v tomto roce 2014. Pokračují tak v avizovaném navazování bližší spolupráce mezi Meziříčími – Velkým, Valašským a Českým.

České Meziříčí navštívila skupina zástupců vedení města, úřadu, kulturního zařízení a knihovny. Dostalo se jim srdečného přivítání představiteli obce s osmnácti sty obyvateli ležící v Královéhradeckém kraji nedaleko Opočna či Dobrušky. „Ve spolupráci vidím, a nejen já, oživení spolkové a sportovní činnosti," vyjádřil starosta Milan Žďárek to, co si České Meziříčí od partnerství s Velkým slibuje. Velkomeziříčští již kolegům poslali návrh smlouvy, který obdrželi i Valaši. „Někdy v srpnu by se zástupci všech tří Meziříčí měli setkat na naší radnici a smlouvy podepsat," sdělil místostarosta Josef Komínek.

Českomeziříčští hostitelé měli připravený zajímavý program. Na úvod krátké představení obce. Následovala prohlídka knihovny a základní školy, jež sídlí v rozlehlé budově z roku 1935. Po obědě v nedalekém Opočně, historickém a krásně opraveném městě, se Velkomeziříčští odebrali do sokolovny, kde se krátce seznámili s činností tamního spolku. Hasiči se pochlubili svou zbrojnicí s moderní cisternovou automobilovou stříkačkou Tatra hned vedle veteránské stříkačky Škoda. Vedle toho, co se daří, se Českomeziříčští netajili ani se svými starostmi – například s kinem, které sice občas promítá, ale návštěvnost je slabá. I přesto se je vedení obce snaží udržet. Před odjezdem ještě návštěvu přivítal místní farář v barokním kostele sv. Kateřiny, jenž patří k nejkrásnějším stavbám venkovské církevní architektury v kraji.

Text a foto: Martina Strnadová

Nahoru