Starosta města informuje o aktuálním dění ve městě

6. 6. 2022

11Starosta města Alexandros Kaminaras zve k účasti na charitativním pelotonu Na kole dětem, který dnes zastaví v Meziříčí, a na závěrečných dnech Evropského festivalu filosofie 2022. Dále upozorňuje na konání událostí NKT půlmaraton, Noc kostelů, Burger beer fest a Řecký večer. V neposlední řadě podává informace o plánovaném zřízení nové provozovny pro dětskou skupinu místního spolku Rarášek a připomíná stále probíhající sbírku pro pana Josefa Pacala z Hrbova.

Charitativní peloton zastaví i v Meziříčí (0:17 – 1:16)

Peloton cyklistů v rámci třináctého ročníku cyklotour Na kole dětem projede dnes mezi 15. a 16. hodinou také Velkým Meziříčím. Josef Zimovčák společně s dalšími osobnostmi brázdí napříč českou krajinou od 1. do 11. června. Smyslem cyklojízdy je získání finančních prostředků na pomoc onkologicky nemocným dětem. K tradiční jízdě se může přidat kdokoli na celou trasu nebo jen do některé z deseti etap. Prosíme vás, abyste se k této aktivitě připojili.

Jak můžete pomoci i vy?

  • aktivně se zúčastnit cyklojízdy a přispět dobrovolným startovným do kasičky Na kole dětem
  • zakoupit si triko a jiné předměty Na kole dětem
  • přispět na konto veřejné sbírky nadačního fondu Na kole dětem 107-484410267/0100
  • informovat o projektu své přátele a známé
  • stát se partnerem projektu

Evropský festival filosofie se chýlí ke konci (1:17 – 1:58)

Ještě dnešní a zítřejší den můžete zavítat na přednášky a další akce v rámci doprovodného programu letošního ročníku Evropského festivalu filosofie.

Dnes od 17 hodin se v kinosále Jupiter clubu uskuteční přednáška Veřejný zájem v architektuře a památkové péči. Mezi vystupujícími budou teoretik architektury a pedagog, Mgr. Cyril Říha, PhD., Karolina Jirkalová, novinářka, kritička a editorka se zaměřením na architekturu a architekt Ing. Petr Velička. Od 20 hodin téma Soukromé a veřejné pojmou Zbygnek Czendlik a Tomáš Sedláček v rámci společné talkshow.

Zítra od 17 hodin můžete navštívit Afterpárty, moderovanou debatu o festivalu filosofie a zároveň vzpomínku na festivalového fotografa a filmaře Jiřího Michlíčka. Od 20 hodin bude následovat koncert české moderní jazzové skupiny Noční optika.

Pozvánka na NKT půlmaraton a Noc kostelů (1:59 – 2:13)

V pátek 10. června od 17 hodin se uskuteční ve farním kostele sv. Mikuláše Noc kostelů. V sobotu 11. června ve stejný čas odstartuje z náměstí, konkrétně prostoru před Jupiter clubem, závod NKT Půlmaraton a desítka.

Pouťový víkend nabídne pestrý program (2:14 – 3:02)

Rozšíření velkomeziříčské pouti přináší spoustu kulturních zážitků. Tradiční atrakce a stánky naleznete ve Svitu, pódium s nabitým nejen hudebním programem najdete na náměstí.

O víkendu od 17. do 19. června nabídne centrum města širokou plejádu hudebníků i tradiční pouťové veselí. Na své si přijdou všechny věkové kategorie. Páteční večer rozproudí kapela Accort, sobotní odpoledne bude patřit dětem a pohybu, večerní hudební festival Bezprouoff představí hned několik kapel. Nedělní odpoledne potěší milovníky dechovky a chrámové hudby. Mimo Svit a náměstí se přidalo ještě jedno velmi impozantní místo, chrámový sbor vystoupí ve Špitálku.

Rada schválila konání několika kulturních akcí (3:03 – 3:17)

S nadcházejícím létem velkomeziříčské náměstí ožívá kulturou. V sobotu 25. června se zde uskuteční třetí ročník Burger beer festu. Na státní svátek, v úterý 5. července, proběhne rovněž třetí řecký večer. Pro tyto akce radní odsouhlasili omezení provozu na spodní straně náměstí.

Spolek Rarášek bude mít další provozovnu (3:18 – 3:36)

Bývalý služební byt v areálu mateřské školy Nad Plovárnou získá nové využití. Stane se dalším místem pro zřízení dětské skupiny místního spolku Rarášek.

Spolek v současné době provozuje skupinu Rarášek s kapacitou 12 dětí v Hornoměstské ulici a skupinu Kulíšek s 6 dětmi v ulici Komenského. Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu o tuto službu ze strany veřejnosti a zároveň vstřícnosti státu z hlediska financování vznikne nová, třetí dětská skupina v ulici Nad Plovárnou.

Služba péče o dítě spočívá v poskytování pravidelné péče od 6 měsíců věku dítěte. Docházka se umožňuje v rozsahu nejméně 6 hodin denně. Smyslem je zajištění potřeb dítěte, jeho výchova a rozvoj schopností, hygienických, sociálních i kulturních návyků.

Od 1. do 10. června probíhá přijímání přihlášek do spolku Rarášek. Přednostně se přijímají děti do 3 let. Formulář přihlášky můžete vyzvednout přímo ve skupinách Rarášek a Kulíšek nebo stáhnout z webových stránek organizace.

Veřejná sbírka pokračuje (3:37 – 4:02)

Město Velké Meziříčí v dubnu vyhlásilo veřejnou sbírku za účelem finanční pomoci panu Josefu Pacalovi z Hrbova, který se ocitl v tíživé životní situaci. Výtěžek sbírky se použije k obnově jeho dílny včetně vybavení sloužícího k podnikání, kterou zachvátil požár. Veřejná sbírka potrvá do 13. října 2022.

Pro účel sbírky se u Komerční Banky zřídil zvláštní bankovní účet: č.: 123-5475910297/0100.

Zároveň je možné složit hotovost na pokladně Městského úřadu Velké Meziříčí.

Děkujeme všem dárcům za dosavadní i budoucí poskytnutí finančních příspěvků.

Lucie Málková

Nahoru