Místostarosta města informuje o novinkách v Meziříčí

5. 11. 2021

pan místostarosta_2Místostarosta města František Smažil podává informace o aktuální dopravní situaci a pokračujících pracích na poničeném domu tornádem v Mikulčicích. Dále zve širokou veřejnost na přednášku od Zdravého města Velké Meziříčí a nastiňuje podobu prvních adventních trhů ve městě.

Jaká je ekologická stopa Meziříčí? Na otázku odpoví odborníci (0:22 - 1:38)

Zdravé město Velké Meziříčí zve širokou veřejnost v pondělí 8. listopadu v 16 hodin do kina Jupiter clubu, kde budou odborníci besedovat na téma Ekologická stopa Velkého Meziříčí. Ekologická stopa je „zelenou vizitkou" města. Odráží, kolik domácnosti, firmy a ostatní subjekty ve městě za rok 2020 spotřebovaly zdrojů a kolik při tom vytvořily odpadů. Prezentaci výsledků studie a následnou diskuzi povede RNDr. Viktor Třebický, Ph.D., Ing. Jan Oulehla a Mgr. Filip Lysák.

Střecha domu v Mikulčicích se rýsuje (1:39 - 2:47)

Mladá rodina, která při červnovém tornádu přišla o střechu nad hlavou, bude mít kde bydlet. Město Velké Meziříčí poskytlo pomoc ve formě řeziva, spojovacího materiálu a také tesařské práce. Dům již tvoří základní cihly a vazba. Finanční částka ve výši 200 000 korun, kterou v září schválili zastupitelé, se využije na pokrytí nákladů na nové okapy, svody a střešní krytinu.

Aktuální dopravní situace ve městě (2:48 - 7:06)

Ulice Nad Gymnáziem

Rekonstrukce ulice Nad Gymnáziem se chýlí ke konci, zbývá opravit poslední úsek v blízkosti železničního mostu. Pro řidiče je dobrou zprávou kyvadlový průjezd stavbou. Od ulice Gen. Jaroše po železniční viadukt řídí dopravu semafor. Na Fajtův kopec se tedy konečně umožnil od začátku listopadu jednosměrný průjezd. Od 20. listopadu zmizí z opravovaného úseku dělníci i stroje a komunikace bude opět plně průjezdná.

Ulice Třebíčská

Ke zprůjezdnění Třebíčské ulice došlo již od 27. října, kdy průjezd ulicí umožňuje kyvadlová doprava řízená semafory. Vjezd do ulice Družstevní je nadále možný s váhovým omezením přes ulici Nádražní.

Ulice Oslavická

Současně probíhá stavba vodovodu a kanalizace v Oslavické ulici s napojením na ulici Třebíčskou, kde zhotovitel také umístil semafor pro kyvadlově řízenou dopravu.

Náměstí pohltí vánoční atmosféra. Těšit se můžete na první adventní trhy (7:07 - 7:55)

Prodejní stánky, kluziště, vánoční výzdoba. To všechno najdete v centru města už od konce listopadu. První ročník adventních trhů zahájí starosta města v pátek 26. listopadu v 17 hodin. Celkem šest stánků obsadí prodejci občerstvení i tradičního zboží. V přední části náměstí, blízko radnice, bude postavené kluziště s umělou plochou. Provozní doba stánků, stejně jako kluziště, je od 10 do 20 hodin. Stánky se otevřou všechny adventní víkendy vždy od pátku do neděle.

Na první adventní neděli, 28. listopadu, je naplánováno slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Dalšími lákadly bude vánoční řemeslný trh, naplánovaný na 7. prosince, současně s vánoční výstavou v prostorách Jupiter clubu ve dnech 6. až 8. prosince.

Lucie Málková

Nahoru