Starosta města informuje o aktuálním dění

12. 2. 2021

starosta 2Starosta města Alexandros Kaminaras informuje o aktuálním dění ve Velkém Meziříčí.

Přebytek hospodaření roku 2020 (0:12 – 1:04)

Na mimořádném jednání v úterý 9. února zastupitelé města schválili návrh na rozdělení přebytku hospodaření za rok 2020. Po dlouhé diskusi odhlasovali návrh jednomyslně. Částku ve výši 46 milionů korun hodlají rozdělit následovně:

  • 10,7 milionu na opravy chodníků a silnic
    • 2,5 milionu na chodníky, 3 miliony na cesty, dále 5 milionů rekonstrukce ulice Nad Gymnáziem a další drobné akce
  • 11,2 milionu na sportoviště
    • rekonstrukce tenisových kurtů u Světlé, multifunkční traktor pro údržbu sportovišť
  • 10,0 milionů na odkupy či směny pozemků ve Svitu
    • Chceme, aby mělo město připravené peníze ve správné rozpočtové kapitole jako podporu pro jednání o této lokalitě.
  • 6,5 milionu odkup části zimního stadionu
    • Zastupitelé schválili odkoupení restaurace u zimního stadionu za kupní cenu ve výši 6 500 000 korun. Zároveň zastupitelé schválili realizaci akce s názvem Rekonstrukce zimního stadionu, jejíž náklady jsou vyčíslené na 82 535 021 korun. Stadion se bude rekonstruovat v daném rozsahu, pokud Národní sportovní agentura jako poskytovatel městu přidělí dotaci. Velké Meziříčí zažádalo o maximální možnou částku ve výši 50 milionů korun. Rekonstrukce se dotkne ledové plochy, šaten, strojovny i zázemí.
  • 6,7 milionu do rezervy

Zastupitelstvo města plánuje pokračovat v jednáních o rekonstrukci náměstí (1:06 – 1:56)

Ve věci změny stávající podoby velkomeziříčského náměstí se schyluje k posunu. Vedení města chce konečně docílit jeho rekonstrukce. Ve snaze o nalezení kompromisu mělo zastupitelstvo diskutovat v úterý 23. února, ale po vzájemné dohodě všech zastupitelů proběhne jednání na zasedání 13. dubna.

Nová podoba centra města by se měla týkat nejenom samotného Náměstí, ale také sousedních ulic Radnická, Vrchovecká, Komenského, Kostelní a U Bašty. Město počítá s výměnou různorodých povrchů a redukcí parkovacích míst, ale také s vytvořením prostoru pro dopravu, rekreaci i společensko – kulturní vyžití. Proměna velkomeziříčského náměstí započne na jaře letošního roku zavedením nového parkovacího systému.

Bytový dům pro seniory (1:58 – 2:46)

Rada města doporučila zastupitelstvu schválit přestavbu bývalého internátu středního odborného učiliště přístupného z ulice Světlá na bytový dům pro seniory. Dále doporučila podat žádost o dotaci, kterou vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Dotace by mohla umořit bezmála 13 milionů korun z celkových nákladů.

Dofinancování parkovacích automatů (2:48 – 4:01)

Radní schválili finanční částku 500 000 korun na dofinancování pořízení parkovacích automatů v centru města. Poskytnuté prostředky poslouží na dodání a instalaci automatů a osazení dopravního značení. Spuštění nového parkovacího systému se plánuje na přelom března a dubna.

Lucie Málková

 

Nahoru