Uživatelka denního stacionáře Nesa získala zaměstnání

13. 3. 2015

neda

Paní Květa dochází do denního stacionáře Nesa ve Velkém Meziříčí již od roku 1992. Její denní aktivity ve stacionáři jsou zaměřeny na nácvik sebeobslužných činností, zlepšení sociální zdatnosti, orientace ve městě, v běžné společnosti. Učí se také zvládat každodenní domácí činnosti. Dále pracuje na různých výrobcích, kde zdokonaluje svoji zručnost. Mezi její silné stránky patří velká trpělivost při tvorbě výrobků, za kterou je poté odměněna pochvalou nejen od uživatelů a pracovníků stacionáře, ale také od veřejnosti. Výrobky jsou každoročně vystavovány na Velikonoční výstavě ve Velkém Meziříčí, na vánočních prodejních výstavách konaných přímo v Nese, ale také na jiných prodejních akcích jako jsou jarmarky a podobně.

 

Paní Květa je společenská, vítá každou změnu nebo jakékoliv zpestření svého života. Každý rok si plánuje, na čem bude při své docházce do denního stacionáře pracovat, v čem se chce zdokonalit, co se chce naučit. A právě při tomto každoročním plánování vznikla i myšlenka na skutečné zaměstnání.

Jednou z příležitostí byla spolupráce s Mezinárodním centrem Axmanovy techniky modelování (ATM) v Tasově, kde paní Květa společně s několika dalšími uživateli Nesy absolvovala v květnu 2013 motivační kurs modelování. Následně se pak v březnu 2014 zúčastnila navazujícího kursu, po jehož absolvování nabídla lektorka Ing. arch. Tereza Axmanová paní Květě pracovní místo.

Do svého prvního zaměstnání nastoupila v polovině října 2014. „Nikdy bych nevěřila, že uvidím svoji dceru podepisovat pracovní smlouvu," komentovala tuto velkou událost maminka paní Květy.

Ing. Arch. Axmanová představila tuto formu zaměstnání takto: „Spolek Slepíši realizuje motivační a řemeslné kurzy ATM pro lidi se zdravotním postižením. Jedná se o projekt v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Osm účastníků řemeslných kurzů je zde půlročně zaměstnáno. Snažili jsme se dát šanci lidem, kteří kvůli svému handicapu žádnou práci nenašli. Zároveň se tím snažíme najít nové možnosti pracovního uplatnění právě pro tyto lidi. Jedním z nich je i paní Květa. Je zaměstnána na pozici řemeslník v dílně ATM v Mezinárodním centru ATM v Tasově, kde modeluje s šamotovou hlínou. Paní Květa je pracovitá, řemeslo modelování se učí dobře a dělá pokroky. Zatím v rámci sbírání zkušeností pracujeme na tématu zvířata, která si můžete představit na zahradě nebo jako domovní hlídače."

Paní Květa je ze své práce velmi nadšená. Nadále navštěvuje v některé dny i stacionář, kde vždy živě vypráví, na čem v Tasově pracovala.

Autor: Jana Kudláčková, Dis., sociální pracovnice





Nahoru