V rámci Concentusu Moraviae ve Velkém Meziříčí zahrají housle i harfa

12. 3. 2015

cm

Dvacátý ročník svého putování s hudbou po městech České republiky letos oslaví festival Concentus Moraviae. Těšit se na něj opět mohou i Velkomeziříčští. V našem městě letos zastaví 4. a 19. června.

 

Mezinárodní hudební festival třinácti měst Concentus Moraviae je ve Velkém Meziříčí tradičně propojen s filozofickým festivalem. Ten letošní devátý pod názvem Konflikt a soulad bude svým koncertem 4. června dokonce zahajovat.

Čtvrtého června tak Jupiter club přivítá houslistu Miloše Valentu a Solamente Naturali se sbírkou písní a tanců urozené paní Anny Szirmay-Keczer z počátku 18. století. Podle dramaturgie festivalu Concentus Moraviae se tak posluchači mohou těšit na charismatického houslistu, který dokáže přímo před publikem přirozeně oživit starobylou partituru v její plné hloubce, kráse a rustikální drsnosti.

Druhý koncert, jenž proběhne v jídelně velkomeziříčského zámku, nabídne vystoupení dua harfy s houslemi ArParla. Na programu bude mít barokní hudbu – Don Marco Uccellini, Michelangelo Rossi. Perličkou je, že hudebníci dua ArParla dle sdělení pořadatele festivalu vyrazili na turné dokonce i po Ugandě.

Festival Concentus Moraviae 2015 při příležitosti své oslavy dvaceti let nabídne řadu umělců, kteří se již někdy v minulosti festivalu zúčastnili, jako jsou Magdalena Kožená (25. 6. v jízdárně zámku Valtice), Marco Beasley (8. 6. v rytířském sále hradu Pernštejn, 13. 6. v zámecké kapli ve Slavkově u Brna) a M. Beasley spolu s Accordone (10. 6. v bazilice sv. Prokopa v Třebíči a 11. 6. v zámeckém sálu v Mikulově), Jos van Immerseel (2. 6. v kostele Povýšení sv. kříže v Doubravníku a 3. 6. na zámku v Boskovicích), či třeba také Bl!ndman (23. 6. v rytířském sále zámku v Moravském Krumlově a 24. 6. v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Předklášteří u Tišnova). Další hudebníci se při letošním dvacátém ročníku představí vůbec poprvé.

„Mezi všemi hudebními lahůdkami budou dominovat tři happeningy: lednicko-valtický areál budete moci projet na kole s řadou hudebních zastávek, ve Slavkově u Brna se uskuteční maškarní Festa Teatrale a zámek ve Žďáru nad Sázavou bude zaplaven harfami," popisuje další lákadla festivalu jeho dramaturg Jelle Dierickx, jinak belgický hudební vědec a básník.

www.concentus-moraviae.cz

Připravila: Martina Strnadová

Nahoru