Filozofové letos budou diskutovat o konfliktu a souladu

12. 3. 2015

eff

Evropský festival filozofie ve Velkém Meziříčí letos proběhne již podeváté. V termínu od čtvrtku 4. června do středy 10. června 2015 bude připraven program filozofických přednášek a diskuzních panelů, tentokrát na téma – Konflikt a soulad.

 

„Téma vzniklo na jednání programového výboru v říjnu loňského roku. Chtěli jsme zachovat tradici protikladných filozofických pojmů. Zdá se, že vzhledem k vývoji ve světě, bude naše téma velmi aktuální," uvedl ředitel festivalu Milan Dufek.

Festival bude rozdělen do šesti bloků, které jsou věnovány problémům mezi většinou a menšinou, vzájemného střetu civilizací, či střetu civilizace s přírodou, rozporu mezi tím, co přinášejí fakta a co naopak zkušenosti, konce světa a konečně i konfliktu a souladu v oblasti umění.

Slavnostního zahájení festivalu ve čtvrtek 4. června by se měl ujmout coby moderátor Petr Fischer, český novinář a scénárista. Pak jsou připraveny hned tři přednášky – religionisty Miloše Mendla a dvou bývalých válečných novinářů Ramira Villapadierna a Michala Kubala. Večer uzavře koncert Solamente Naturali v rámci dvacátého ročníku festivalu Concentus Moraviae.

„Na nominaci většiny přednášejících se podílejí především naši odborní garanti, FF MU v Brně a FÚ AV v Praze. Na mne zbývá většinou jednání s vystupujícími z oblasti společenského života, či lidí, kteří projeví sami zájem vystoupit. Jejich účast je samozřejmě podmíněna zaměřením tematických bloků, kde je nezbytné, aby z hlediska atraktivnosti a následné diskuze neměli na dané téma jednotný pohled, ale byli v určitém rozporu. Konečnou nominaci schvaluje programový výbor festivalu," dodal k výběru hostů M. Dufek.

I v následujících dnech se pak zájemci mohou těšit na další zajímavé hosty, přednášející i doprovodný kulturní program. Vedle filozofů a již zmíněných novinářů, kteří v minulosti přinášeli zpravodajství přímo z místa některého z válečných konfliktů, jsou jimi také třeba odborníci na politologii, studia asijských a afrických zemí, náboženství a další. Mnozí z nich nebudou návštěvníkům přednášek a diskuzních panelů neznámí, neboť se již zúčastnili některého z minulých ročníků festivalu filozofie. Jsou to třeba Michael Hauser, Josef Krob, Vladimír Smékal, Luboš Bělka, Miloš Štědroň, Josef Šmajs či Stanislav Komárek. Další na tuto akci do Velkého Meziříčí přijedou poprvé, třeba Pavel Barša, Ivana Čonková, Luboš Kropáček, Yasar Abu Ghosh, Olga Lomová, Juraj Hvorecký, Petr Dvořák nebo Miroslav Bárta.

I doprovodný program má co nabídnout. Pravidelným účastníkům festivalu jistě nebude neznámá Kočovná divadelní společnost při Katedře filozofie FF MU, Miroslav Částek, Slam Poetry nebo zdejší soubor Ikaros. Připravena je i filmová noc a koncert Vlasty Redla.

www.festivalfilosofie.cz

Martina Strnadová

Nahoru