Právě probíhá obnova zeleně ve městě

18. 2. 2015

zelenStromolezce s motorovými pilami při práci lze v současné době zahlédnout v ulicích Velkého Meziříčí.

Právě totiž probíhá regenerace zeleně ve městě.

Projekt regenerace zeleně ve Velkém Meziříčí má za sebou již víc než tři roky. Řeší její úpravy ve vybraných lokalitách města – zejména na Hornoměstské, Bezděkově, v Čechových sadech, na Sokolovské a Karlově, ale i jinde. Někde je již hotovo, například před základní školou na Sokolovské ulici. Hlavní práce se však rozběhly až touto dobou a dokončeny by měly být v srpnu.

Pracovníci společnosti KHL-EKO, která regeneraci zeleně ve městě provádí, minulý týden káceli a prořezávali stromy i keře v ulicích U Světlé, Moráňská, Poříčí a u autobusového i vlakového nádraží. „V tomto týdnu pokračují v sídlišti Čechovy sady, Bezděkov, možná i na hřbitově na Karlově. Může se to měnit, neboť harmonogram přizpůsobujeme nejen počasí, ale i aktuálním podmínkám v daném místě. Někde nás třeba omezuje množství zaparkovaných aut apod.," informuje za KHL-EKO David Markus a dodává, že v době vegetačního klidu, tedy do konce března, proběhne hlavně kácení a ošetřování zeleně stromolezeckou technikou. S tím souvisí i průběžné odfrézování pařezů. Některé druhy zásahu na dřevinách pak mohou pokračovat i v zeleném stavu během letního období, tedy mimo dobu vegetačního klidu. „Poté budeme vysazovat nové stromy a keře a zakládat trávníky," uzavřel D. Markus.

Lidé mohli o úpravách diskutovat


Zahájení kácení stromů předcházela diskuze s veřejností počátkem února. Sami obyvatelé města byli v podstatě i iniciátory celého projektu. „Lidé požadovali, aby se někdo celkové úpravy veřejné zeleně ve městě konečně ujal. Až dosud komplexní řešení z arboristického i krajinářského hlediska zcela chybělo," uvedl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Zachar.

Holandská společnost Greenberg pro město zpracovala projekt. Lidé se s ním mohli seznámit již na konci roku 2011. Zásadně tehdy nesouhlasili s navrženým kácením tújí u vstupu na hřbitov na Karlově, což proto z projektu vypadlo. Nyní diskutovali o dalších lokalitách, jako třeba o eliminaci zeleně kolem památníku padlých na Sokolovské naproti gymnáziu, či za bytovými domy na Čechově ulici a dalších. Z řad veřejnosti zazněl i dotaz, zda zásahy do dřevin v památkové zóně města jsou v souladu s památkovou ochranou. To se týká lokality na Hornoměstské či hřbitova na Moráni. „Je to pod dohledem orgánu památkové péče," potvrdil Jiří Zachar.

Skáceno bude 264 a vysázeno 375 stromů


Aktuálně probíhající projekt počítá s vykácením 264 kusů vzrostlých stromů, nejvíc v sídlišti Bezděkov, v Čechových sadech a na Hornoměstské, a také s 1 775 keři. Oproti tomu vysazeno bude 375 kusů stromů, z toho ke dvěma stovkám na hřbitově na Karlově, a 1 940 kusů keřů. Krom eliminace a nové výsadby samozřejmě projekt zahrnuje i celkovou péči o zeleň, jež má zůstat zachována dalších minimálně deset let, což je doba udržitelnosti projektu. Jak konkrétně má být řešena ta která lokalita, se každý zájemce může podívat do dokumentů, jež jsou přístupné na webových stránkách města v sekci připravovaných projektů, či osobně na odboru životního prostředí.

Celková cena projektu dosahuje necelých čtyř milionů korun. Ač rozhodnutí o dotaci město ještě nemá k dispozici, lze předpokládat, že by měla činit 75 procent celkových finančních nákladů a vlastní podíl města zbývajících 25 procent.

Více fotografií najdete zde.

Martina Strnadová

Nahoru