Nezaměstnanost se v lednu opět zvýšila

18. 2. 2015

nezamestnanostNezaměstnanost v mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko se lehce zvýšila i v prvním měsíci roku 2015.

Oproti prosinci je ve Velkém Meziříčí, v Křižanově i Měříně vyšší shodně o dvě desetiny procenta a ve Velké Bíteši o čtyři desetiny.

Podíl nezaměstnaných ve Velkém Meziříčí dosáhl ke konci ledna 7,8 procenta, v Křižanově také 7,8 %, v Měříně 7 % a ve Velké Bíteši 6,9 %. Průměrná nezaměstnanost v Kraji Vysočina za stejné období je 7,6 % a v České republice 7,7 %.

Situace na pracovním trhu Velkomeziříčska se neliší od té v celé České republice a odpovídá běžnému vývoji na trhu práce začátkem roku. „V lednu nezaměstnanost roste pravidelně a letos tomu nebylo jinak. Na základě značného poklesu teplot došlo k výraznému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví. Výrazně vzrostl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR a také lidí, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody," říká Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR. Zároveň se ale zaměstnavatelé snaží udržet si stávající obsazení pracovních pozic. V některých regionech ČR dokonce nezaměstnanost klesla, a to díky větší sněhové nadílce, a tím pádem rozjezdu turistického ruchu.

V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně vzrůst, ale s největší pravděpodobností se nedostane na loňské hodnoty. S rozjezdem jarních sezonních prací pak začne opět klesat.

Připravila: Martina Strnadová

Zdroj: www.portal.mpsv.cz

Nahoru