Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2014

27. 1. 2015

ispop

Městský úřad Velké Meziříčí – odbor životního prostředí upozorňuje všechny ohlašovatele (původce a oprávněné osoby) na blížící se termín pro podání Hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2014. Ohlašovatelé jsou povinni zaslat hlášení v elektronické podobě do Integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností (dále jen ISPOP) do 15.2.2015.

Kdo podává hlášení:

Hlášení o produkci a nakládání s odpady (dále jen hlášení) podává podnikající subjekt nebo obec, která produkuje nebo nakládá s více než 100 kg nebezpečných odpadů nebo s více než 100 t ostatních odpadů za kalendářní rok.

Oprávněné osoby (provozovatelé zařízení ke sběru, výkupu, využití nebo odstranění odpadů) zasílají hlášení v případě, že nakládají v kalendářním roce s odpadem.

Jakým způsobem:

Ohlašovatel může podat hlášení sám nebo využít externí subjekt, který za něj na základě zmocnění hlášení zpracuje a zašle do ISPOP.

Prvním krokem je registrace ohlašovatele v ISPOP (není – li již ohlašovatel zaregistrován od loňského roku). Registrační formulář je dostupný na www.ispop.cz v sekci CHCI PODAT HLÁŠENÍ -> Registrace v systému ISPOP -> Registrační formulář.

Registrační formulář je nutné autorizovat jedním z níže uvedených způsobů. Po autorizaci registračního formuláře obdržíte e- mailem Přihlašovací údaje k vašemu uživatelskému účtu v ISPOP.

Bez registrace není možné podat hlášení.


Druhým krokem je vytvoření hlášení v elektronické podobě v datovém standardu a odeslání do ISPOP.

Hlášení lze vytvořit v elektronické podobě pomocí:

  • PDF formuláře, který naleznete po přihlášení do aplikace ISPOP v sekci MŮJ ÚČET -> Menu -> záložka Stažení formuláře
  • specializovaných počítačových programů

Při vyplnění hlášení Vám pomůže videoprůvodce, kterého naleznete zde

https://www.ispop.cz/magnoliaPublic/cenia-project/chci_podat_hlaseni/manualy.html

Odeslání formuláře hlášení do ISPOP je možné následujícími způsoby:

1. Prostřednictvím webových služeb - pomocí tlačítka „Odeslat on-line do ISPOP"

a) bez elektronického podpisu

b) s elektronickým podpisem

2. Prostřednictvím datové schránky ISPOP (Ministerstvo životního prostředí), zkratka (ID): 5eav8r4 -pomocí tlačítka „Odeslat do datové schránky"


Třetím krokem je autorizace hlášení jedním z následujících způsobů:

  • Připojením elektronického podpisu k formuláři hlášení (registrace)
  • Listinnou formou. K tomu je nutné použít formulář "Potvrzení údajů odeslaných elektronicky do ISPOP", který je přílohou emailu, jenž Vám byl odeslán jako potvrzení hlášení (potvrzení žádosti o registraci). Potvrzení vytiskněte, nechte podepsat osobou s podpisovým právem za organizaci a originál v listinné podobě odešlete na adresu CENIA - česká informační agentura životního prostředí, Vršovická 1442/65, PSČ 100 05, Praha 10, NEJPOZDĚJI DO 5 DNŮ.
  • Odesláním hlášení (registračního formuláře) z Vaší datové schránky do datové schránky ISPOP (Ministerstvo životního prostředí), zkratka (ID): 5eav8r4

formul

Podrobnější informace naleznete na www.ispop.cz

Nahoru