Centrum prevence Oblastní charity Žďár nad Sázavou získalo opět certifikaci

12. 1. 2015

IMG 4551

V září loňského roku úspěšně proběhlo v Centru prevence Oblastní charity Žďár nad Sázavou (dále Centrum prevence OCH ZR) místní šetření dle Standardů odborné způsobilosti poskytovatelů programů školské primární prevence rizikového chování, na jehož základě bylo navrženo udělení certifikace odborné způsobilosti.

Na sklonku roku 2014 zařízení obdrželo oficiální vyjádření z Národního ústavu vzdělávání, školského poradenského zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, který tak učinil na základě doporučení Výboru pro udělování certifikací při Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

„V současné době byla našemu zařízení udělena certifikace pro programy školské všeobecné primární prevence se zaměřením pro žáky ZŠ a studenty SŠ a pro nově vznikající službu Centra prevence programy školské selektivní primární prevence, kde cílovou skupinu tvoří žáci 4. – 9. ročníků základních škol," vysvětlila Mgr. Stanislava Kubíková, vedoucí Centra prevence.

Programy školské selektivní primární prevence vychází ze zakázky školy, která shledává nutnost vstoupit do třídního kolektivu, v němž je podezření na rizikové chování nebo toto chování hrozí či je již rozvinuto a je nutné pracovat s třídou intenzivněji. Snahou Centra prevence je pomoci škole hledat takové cesty k řešení, které budou ku prospěchu dané skupiny.

Centrum prevence může realizovat programy školské selektivní primární prevence v následujících oblastech: Šikana a extrémní projevy agrese, kyberšikana; Rasismus a xenofobie; Sexuální rizikové chování; Prevence v adiktologii – kouření, alkohol, léky a netolerované drogy, hráčství a jiné návykové chování. Tematické rozložení je pouze orientační a zaměření a hloubka na danou oblast se odvíjí od konkrétní zakázky školy.

„Celý certifikační proces, včetně vyjádření certifikačního týmu, ve kterém mimo jiné zaznělo: „Certifikační tým oceňuje precizní vedení provozní dokumentace a příkladně zpracovaný Manuál her a technik...Vedení programu všeobecné primární prevence proběhlo na vysoké úrovni.", nás utvrdil v tom, že preventivní působení na děti a mládež má v dnešní společnosti své místo a z odborného hlediska byla podpořena kvalita naší práce," dodala závěrem Stanislava Kubíková.


Autoři článku: Tým lektorů Centra prevence

Centrum prevence OCH ZR realizuje programy primární prevence, které pomáhají upevnit znalosti, dovednosti a postoje mladého dospívajícího člověka tak, aby se vyhnul rizikovému chování. Žáky a studenty podporují v posílení zdravého sebevědomí, sebedůvěře, v komunikačních dovednostech, toleranci a v přijetí odpovědnosti za své chování (zneužívání legálních a nelegálních návykových látek, agresivita, vandalismus apod.).




Nahoru