Tříkrálová koleda zní v ulicích i nadále

7. 1. 2015

DSC 0117První Tříkrálový víkend je zdárně za námi.

Víkendové koledníčky neodradila zima ani čerstvě napadaný sníh.

Na svou první Tříkrálovou koledu vyrazila i desetiměsíční Kateřina Kuchtová, která společně se svou maminkou Michaelou, dlouholetou koordinátorkou Tříkrálové sbírky ve žďárské Charitě, nyní na rodičovské dovolené, navštívila několik novoměstských domácností.

„Kateřinka jako správná královna prošla měsíční přípravou na koledu, sledovala obrázky králů z knížky pro děti a poslouchala tóny tříkrálové koledy. V sobotu ráno jsme vyrazily jako přidružené členky jedné novoměstské skupinky. Musím říci, že to byl velmi příjemný pocit. Poprvé jsem si sbírku užila ne jako její koordinátorka, ale koledovala jsem se svou malou dcerou a myslela na dálku na všechny krále okresu a asistenty, kteří Charitě pomáhají celou sbírku organizovat," sdělila nám své pocity Michaela Kuchtová, letos poprvé po devíti letech mimo funkci hlavní organizátorky sbírky žďárské Charity.

S novými obleky se letos může pyšnit patnáct koledníků z Velkomeziříčska. Ty pro ně ušili v rámci jedné z dílen uživatelé jednoho z charitních zařízení – žďárského Klubu v 9 – centra služeb pro podporu duševního zdraví.

A jaká je motivace koledníčků účastnit se Tříkrálové sbírky? Osmiletá Magdalénka z Račína o tom ví své: „Koledováním bych ráda pomohla lidem, kteří jsou nemocní a potřebují peníze na péči o sebe. Co mě na tom baví? - To, že chodíme dům od domu a zpíváme a přicházíme oblečeni jako Tři králové a lidé mají radost. A my Tři králové máme radost, že se nám plní kasička a košík na sladkosti. Je ale zvláštní, že staré babičky často přispějí do kasičky víc než člověk s drahým autem a velkým domem. A také každý rok se na to moc těšíme, i lidi se nás ptají, jestli budeme zase chodit, jsou rádi."

Jako poděkování připravuje Oblastní charita Žďár nad Sázavou všem dobrovolníkům, kteří se na Tříkrálové sbírce jakkoliv podílejí, a také dárcům, kteří přispějí na charitní projekty, již IX. Tříkrálový koncert v neděli 11. ledna v 17.00 hodin v kostele sv. Kunhuty v Novém Městě na Moravě.

Ve středu 14. ledna bude patnáctá jubilejní sbírka letošního roku zakončena.

Lenka Šustrová

IMG 2659

Nahoru