Změny týkající se registrace vozidel po 1. lednu 2015

4. 12. 2014

budova 3big

Od 1. ledna 2015 vstupuje v účinnost zákon č. 239/2013 Sb. , kterým se mění zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Podstatné změny se budou týkat registrace vozidla, dočasného vyřazení vozidla a vozidla v převodu.

 

Registrace vozidla:

Změna vlastníka nebo provozovatele proběhne současně (dosud se vozidlo na původním registračním místě odhlásilo a nový provozovatel vozidlo následně přihlásil v místě svého bydliště). Nově se převod a registrace uskuteční na registru vozidel v místě bydliště původního majitele. Dostavit se tam mohou buď jak prodávající, tak kupující nebo jen jeden z nich, a to s plnou mocí od toho druhého, nově úředně ověřenou.

Bude platit zásada „třikrát jedna“ – jeden registr vozidel, jedna žádost a jeden úkon. Záležet bude přitom na prodávajícím a kupujícím, jak se domluví. Buď mohou jít na úřad společně, jeden může zmocnit druhého nebo mohou oba zmocnit třetí osobu, ale vždy úředně ověřenou plnou mocí. K zápisu změny vlastníka nebo provozovatele vozidla a k vydání nových dokladů následně dojde na jednom úřadě na základě jedné žádosti (na úřadě, kde je zapsán původní vlastník vozidla). Dojde-li při změně vlastníka nebo provozovatele také ke změně místní příslušnosti úřadu, tak opět dojde k registraci na úřadě původního vlastníka. Registrační značky by měly zůstat původní (zatím není zpracována prováděcí vyhláška). Tento postup, kdy se vozidlo současně odhlásí i přihlásí, napomůže tomu, aby nebylo zaregistrováno např. odcizené vozidlo, popř. bylo zaregistrováno vozidlo bez souhlasu vlastníka.

 

Dočasně vyřazená vozidla:

Mění se pojmy jako trvalé a dočasné vyřazení. Nově se jedná o  vyřazení (= dříve dočasné vyřazení) a zánik  (= dříve trvalé vyřazení). Vozidla uložená v depozitu ke dni 1.1.2015 budou prohlášena za vyřazená z provozu a pokud tam již leží déle než 18 měsíců (tzn. RZ byly dány do depozita v období do 30.06.2013), tak vlastník takového vozidla je povinen se dostavit do 31.12.2015  na odbor dopravy a oznámit účel jeho využití a adresu místa, kde je silniční vozidlo umístěno (pro případ následné kontroly ze strany úřadu). Pokud tak neučiní, takové vozidlo ze zákona zanikne. Správní poplatek za vyřazení vozidla z provozu je 200,- Kč.

Druhou kategorií budoucího stavu bude tzv. zánik vozidla. Jde o vozidlo buď zcela zničené nebo ekologicky zlikvidované jako autovrak. Vyřazení silničního vozidla z provozu z důvodu jeho odcizení a zápis zániku silničního vozidla není zpoplatněno.

Silniční vozidla, která budou k 1.1.2015 v dočasném vyřazení, tzv. depozitu:

- doba dočasného vyřazení méně než 18 měsíců: vozidlo se po 31.12.2015  automaticky překlopí do režimu vyřazeno z provozu, což je obdoba dnešního depozita (silniční vozidlo bude úředně existovat, ale bude mít odevzdané značky, nebude možné ho provozovat a nebude muset být pojištěné).  Vlastník musí do konce roku 2015 nahlásit obecnímu úřadu adresu místa, kde silniční vozidlo stojí a jak je hodlá využívat – pokud tak neučiní, může mu být uložena pokuta až do výše 50.000,- Kč.

- doba dočasného vyřazení přesáhla 18 měsíců: vlastník musí do konce 31.12.2015 nahlásit obecnímu úřadu adresu místa, kde silniční vozidlo stojí a jak je hodlá využívat. Pak se z dnešního depozita překlopí  do režimu vyřazeno z provozu (viz předchozí bod). Pokud toto vlastník nenahlásí, auto bude definitivně vyřazeno, úředně zanikne a už nebude možno jej znovu přihlásit. Může být uložena pokuta až do výše 50.000,- Kč.


Vozidla v převodu:

U vozidla, které je nyní v „převodu“, tedy není přihlášeno na nového vlastníka, musí být do 30.06.2015  podána žádost o zápis vlastníka a provozovatele silničního vozidla (tzn. dokončení registrace -  auto je technicky způsobilé k provozu, je pojištěné a prošlo evidenční kontrolou, která bude mít nově platnost pouze 14 dnů). Pokud nebude do uvedeného data registrace dokončena, toto vozidlo ze zákona zanikne (dříve trvalé vyřazení z provozu). Pokud s vozidlem bude někdo jezdit, hrozí mu pokuta v řádu desetitisíců a odebrání řidičského průkazu na půl roku.

 

 

Nahoru