Do Balin nejen za zahradní terapií

14. 11. 2014

Do Balin nejen za zahradní terapií 1

Děti, dospělí i senioři z Velkého Meziříčí měli v uplynulých podzimních týdnech možnost prohlédnout si dokončený areál pro zahradní terapii v Balinách, který vlastní a provozuje obecně prospěšná společnost Chaloupky. Díky finanční podpoře města Velké Meziříčí v rámci programu Zdravé město zde proběhl zahradně terapeutický program pro uživatele denního stacionáře Nesa motivovaný čtyřmi živly. Klienti měli možnost vyzkoušet si, co umí voda, uvařit si na ohni čaj, ochutnat plody země nebo si vyrobit větrník. Do stacionáře si uživatelé odváželi kytice ze záhonu jedlých květů, který zde na jaře pomohli založit. „Bylo pro nás velkým překvapením, jak se záhon za pár měsíců proměnil. V červnu jsme zde vysadili naše předpěstované sazeničky a teď záhon přetéká květy," radovala se Marcela Jůdová z Nesy.

Další kvetoucí záhony před budovou Chaloupek, které po celou sezónu lákaly nejen motýly, zakládali na jaře žáci ze základní a praktické školy. Také jimi vypěstované sazeničky se od té doby změnili k nepoznání. Další návštěva Balin je čeká 20. listopadu, kdy budou na zahradě vysazovat ovocné stromy.

Radostné chvíle prožili v zahradě prvňáci ze základní školy Školní společně se seniory s Domu s pečovatelskou službou. Procházka zahradou se pro ně stala velkým pátráním, při kterém objevili řadu přírodnin. Z některých si na ohni uvařili bylinkový čaj, ostatní použili při tvorbě podzimní dekorace. Rozcházeli se se slibem, že toto společné setkání nebylo poslední.

Na prosinec, kdy už počasí nepřeje delším pobytům v zahradě, přichystali Chaloupky v Balinách výstavu Kouzelný svět dětí. Hračky místních výrobců i chráněných dílen potěší v předvánočním čase nejen děti a jejich rodiče. Ti dříve narození ocení jistě i část věnovanou hračkám historickým. K výstavě je připraven bohatý doprovodný program.

Více informací poskytne:

Mgr. Jana Audy, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 737 079075


Do Balin nejen za zahradní terapií 2Do Balin nejen za zahradní terapií 3


Chaloupky o.p.s. se dlouhodobě věnuje jednodenním i pobytovým programům pro školy s ekologickou a přírodovědnou tématikou. V rámci programů děti a dospělí zažijí pobyt v přírodě, pozorování rostlin a živočichů, krmení hospodářských zvířat na dětské farmě, rukodělné činnosti a spousty dalších doteků přírody a života na venkově. Programy jsou realizovány na čtyřech pracovištích Chaloupek v Kraji Vysočina – Kněžice, Velké Meziříčí, Horní Krupá a Krátká. Více informací na www.chaloupky.cz.

Cílem zahradní terapie je prostřednictvím pobytu na zahradě a díky kontaktu s rostlinami a přírodními materiály aktivovat paměť, pozornost, myšlení, učení, tvořivost a časoprostorovou orientaci. Zlepšit jemnou i hrubou motoriku, svalovou sílu, úchopy, rovnováhu a podpořit vnímání vlastního těla. Sociálně znevýhodněným může kontakt s přírodou usnadnit jejich začleňování do společnosti a podporovat jejich aktivní život. jsou určeny pro široké spektrum organizací, skupiny dětí a mládeže, rodiny s dětmi a doplňkově i pro dospělé a seniory.


Baliny jsou ojedinělým projektem, jehož cílem je integrace znevýhodněných dětí a mládeže prostřednictvím zahradní terapie. Zahradně terapeutický areál zahrnuje zážitkovou zahradu a nezbytné zázemí včetně učeben v přilehlé budově. Celý areál je bezbariérový. V zahradě najdete řadu herních a didaktických prvků inspirovaných okolní krajinou přírodního parku Balinské údolí.

Nahoru