Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina pro Vladimíra Makovského

31. 10. 2014

makovsky cenaHejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek předal 23. října 2014 deset nejvyšších ocenění Kraje Vysočina.

Posedmé v historii Kraje Vysočina byly medaile uděleny mimořádným osobnostem, jejichž příběhy, práce, významné skutky a dílo Vysočinu a její obyvatele obohatily. „Bez desítky letos oceněných a bez jejich příběhů by Vysočina nebyla tím, čím je. Ústní poděkování za jejich dílo by mohlo být chápáno jako efektní gesto falešné skromnosti. Proto udělením nejvyššího ocenění kraj deklaruje svou úctu," uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. Slavnostní večer se tradičně konal v prostorách Horáckého divadla Jihlava.

Vladimír Makovský je znám jako vlastivědný badatel, genealog, čestný občan rodné obce Věcov, zakladatel a čestný člen Vlastivědné a genealogické společnosti ve Velkém Meziříčí, čestný člen Moravské genealogické a heraldické společnosti v Brně, bývalý člen Genealogické a heraldické společnosti v Praze a Československé genealogické a heraldické společnosti mezinárodní v St. Paul v USA, autor třiceti vlastivědných a genealogických publikací a desítek článků, v dřívější době ochránce přírody a vynikající kronikář města. V současné době je zdravotně indisponován, proto Skleněnou medaili udělenou Krajem Vysočina převzala z rukou hejtmana jeho dcera Vladimíra Hortová. S myšlenkou navrhnout Vladimíra Makovského na nejvyšší krajské ocenění přišel jako první PhDr. Arne Němec. Jeho snahu realizovalo Město Velké Meziříčí a Vlastivědná a genealogická společnost ve Velkém Meziříčí. Žádost podpořili všichni tři naši krajští zastupitelé – ing. Radovan Necid, Josef Komínek a ing. František Bradáč. Výsledkem je ocenění, které v minulých ročnících získala např. sportovkyně Jarmila Kratochvílová, Martina Sáblíková, horolezec Radek Jaroš, operní pěvec Jakub Pustina nebo nadějná velkomeziříčská lyžařka Veronika Čamková.

Vladimíru Makovskému srdečně blahopřejeme k získání tak významného ocenění a přejeme mu hodně dalších úspěchů a dobré zdraví.

Výbor VGS, foto: archiv VGS

makovsky cena (1)makovsky cena (2)

Nahoru