Končí většina uzavírek, modernizované krajské silnice budou bezpečnější

30. 10. 2014

7594Letošní rozsáhlé modernizace krajských silnic, do kterých Kraj Vysočina a EU investovaly stovky miliónů korun, skončí ve většině případů už koncem října.

„Nejpozději 1. listopadu se vrátí provoz na frekventovaný Pražský most v Jihlavě, otevřena bude po generální opravě Žižkova ulice v Havlíčkově Brodě a dokončeny jsou opravy v Okrouhlici na silici II/150 nebo na mostě v Černovicích. Ve Velkém Meziříčí se doprava vrátí do ulic Sokolovská a Karlov, stejně jako na Hrotovickou ulici v Třebíči," informoval dnes náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl.

„Na silnici II/405 na průtahu Zašovicemi bude doprava organizována od začátku listopadu v režimu průjezdu stavbou. V místě bude dodavatel stavby provádět dokončovací práce, ty ale nebudou představovat takovou překážku, aby bylo nutné protahovat úplnou uzavírku," doplňuje Joukl. Další krajské stavby budou na silnicích II. a III. tříd dokončeny do 15. listopadu 2014. Mezi ně patří například most 34413-1 v Rozsochatci, most 112-049 u Bácovic, III/11244 křiž. II/1132 - lom Nemojov - křiž. III/11246 nebo III/13421 Rácov průtah. Pravděpodobně na přelomu listopadu a prosince budou dokončeny práce na úseku II/345 Golčův Jeníkov – Chotěboř (mosty Vilémov a Točice), kde jsou aktuálně vedena jednání o provádění zimní údržby. Ještě do prvního sněhu, tedy v průběhu listopadu, má Krajská správa a údržba silnic Vysočiny v plánu realizovat opravu komunikace po položení kanalizace na průtahu Bory a bez nutnosti uzavírky opravy ulice Lipnická v Havlíčkově Brodě.

I během roku 2015 bude v případě Vysočiny třeba počítat s dopravními omezeními spojenými s modernizací silniční páteřní sítě. Díky evropským dotacím budou letošní přípravné práce pokračovat stavbou například na II/602 v místech Velké Meziříčí východ směr Jabloňov, kde vyroste nová okružní křižovatka usnadňující výjezd a nájezd na D1, bezpečnost silničního provozu směr Jihlava – Třebíč pozitivně ovlivní stavba obchvatu Příseky a avizovány jsou práce na průtahu Chotěboří nebo na silnici II/347 Světlá nad Sázavou – Humpolec.

„ Vysočina má připraveny i další projekty, které ale brzdí absence možnosti čerpání dotací z EU v plánovacím období 2014 – 2020. Dokud nebude na vládní úrovni projednáno s EU čerpání dalších zdrojů, nemůže Kraj Vysočina zahájit avizované projekty, kterými je například pokračování modernizace II/150 včetně dvou mostů a nových povrchů v úseku Okrouhlice - Dobrá.

Autor: Hana Strnadová, odbor dopravy a silničního hospodářství, Krajský úřad Kraje Vysočina

Nahoru