Nová publikace mapuje zdejší mosty

30. 10. 2014

MOSTY KNIHA FINALE Stránka 0 webNa novou publikaci Marie Ripperové Velkomeziříčské mosty se mohou těšit místní obyvatelé.

„Očekává se, že bude v turistickém a informačním centru v přízemí radnice v prodeji ještě před letošními Vánocemi," slibuje vedoucí odboru školství a kultury Městského úřadu Velké Meziříčí Pavel Stupka.

A na co se mohou zájemci o dílo těšit? V obsahově i graficky zdařilé knize o osmdesáti stránkách čtenář najde dvaačtyřicet mostů. A to jak mosty, tak též lávky ve Velkém Meziříčí, tedy ty přes řeku Balinku i Oslavu, dále přes jiné vodní toky či přes komunikace. Krom toho nemůže chybět ani dálniční most, železniční mosty, ale třeba i ty zámecké a další. Rozsah je dán zhruba územím vlastního města, místní části zahrnuty nebyly. „V několika případech zmiňujeme i mosty ležící již za ‚cedulí', které však jsou nebo v minulosti byly s Meziříčím spojovány. Přehled mostů není absolutní, takže se může stát, že tam někdo ten ‚svůj' most nenajde," uvádí autorka.

U jednotlivých mostů jsou pak připojena i důležitá data jako například konstrukce mostu, materiál, jeho délka, šířka a rok dokončení či rekonstrukce. Nechybí ani krátký popis k jednotlivým stavbám.

Do zmíněné knihy se podařilo zařadit i fotku nového mostu v Kablu, který byl dokončen právě letos. Nový most nahradil ten původní, který byl kolaudován v roce 1983 a přestože byl dimenzován na takzvanou stoletou vodu, povodeň v roce 1985 jej zaplavila. Po dostavění nového mostu byl ten dosavadní odstraněn, uvádí popiska v knize.

Stejně tak je v publikaci zařazen i aktuální snímek nově osazené lávky u Valičkových či nová lávka na Lipnici. Obě totiž doznaly změn v důsledku výstavby protipovodňových opatření v našem městě.

Knihu vydává Město Velké Meziříčí, textem ji opatřila historička Marie Ripperová a fotografie mostů pořídili Antonín Havlát a Pavel Pavelka. Další autoři jednotlivých doplňujících fotek jsou například Jiří Michlíček (foto na obálce), Dušan Repa (foto na titulní straně), Pavel Stupka či pocházejí z archivu velkomeziříčského muzea, Antonína Dvořáka a Pavla Stupky. Kresbami knihu zpestřila Lenka Ripperová, grafické úpravy se zhostilo Studio Václav Juda – Judacreative z Polničky a její první vydání tiskne společnost Grafies z Hlinska.

Za spolupráci při přípravě knihy autorka poděkovala Františku Bradáčovi, Antonínu Dvořákovi, Vítu Kostečkovi, Rostislavu Katolickému, Haně Spiesové, Pavlu Stupkovi a Jaromíru Vávrovi.

„Přínos i využití připravené publikace jsou celkem nasnadě a netřeba je dlouze dokládat. Milovníci historie ocení zmínky o zaniklých mostech i starších formách dochovaných mostů, technici rozmanitost řešených situací a využití konstrukčních postupů, turisté zase pestrou škálu pozoruhodných objektů se sumou pohotových informací," píše ve svém recenzním posudku na práci M. Ripperové vedoucí zdejšího archivu Martin Štindl, „město, které na svém území nabízí 42 mostních konstrukcí, z nichž některé jsou dochované již od 15. století a jiné se pyšní řadou republikových 'nej', si podobnou společenskou pozornost jistě zaslouží. Velké Meziříčí svého času vstoupilo do historie jako město škol. Po vydání posuzované knihy by se v ní mohlo etablovat také jako město mostů."

Iva Horká

Foto: archiv MěÚ VM

Nahoru