Koláč pro Domácí hospicovou péči poprvé ve Velkém Meziříčí

13. 10. 2014

IMG 6545

Občanům a návštěvníkům Velkého Meziříčí se letos poprvé představila Domácí hospicová péče Oblastní charity Žďár nad Sázavou akcí nazvanou „Koláč pro domácí hospicovou péči". Navázala tak na loňský první ročník, který na žďárském náměstí oslovil zájemce o hospicovou problematiku, nabídnul informace a umožnil lidem formou zakoupení koláče přispět na činnost služby pro těžce nemocné a umírající, kteří komplexních služeb charitního zařízení využívají. Výtěžek letošního ročníku byl 3 692 Kč.

„V naší společnosti jsou otázky umírání a smrti spíše tabuizovány. Přesto může každý člověk dospět do životního bodu, kdy je třeba zajistit péči o svého blízkého člověka, postarat se o něho, tedy z velké míry převzít zodpovědnost. V této situaci je třeba hledat informace o možnostech péče. Jednou z opor, která může pomoci nést těžké břímě nemoci blízkého člověka je vedle rodiny právě naše Domácí hospicová péče," vysvětluje Marie Miličková, vedoucí služby.

Jedná se o terénní službu, která pomáhá těžce nevyléčitelně nemocným a umírajícím a poskytuje podporu i jejich pečujícím osobám. Tým pracovníků zahrnující pečovatelky, zdravotní sestry, lékaře paliativní medicíny a lékaře urology, sociálního pracovníka, psychologa a duchovního umožňuje pacientovi setrvat v jeho přirozeném domácím prostředí mezi svými blízkými, s nimiž je mu nejlépe.

Každoročně se v druhém říjnovém týdnu celosvětově koná Světový den hospiců a paliativní péče, jehož smyslem je zlepšit povědomí široké veřejnosti o problematice paliativní péče cíleně zaměřené na potřeby pacientů v pokročilých stádiích nevyléčitelných nemocí. Cílem je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání pacientů, u nichž byla ukončena léčba vedoucí k uzdravení, tzv. kurativní léčba. Paliativní péče usiluje o zachování důstojnosti pacienta do jeho posledních dnů, o pochopení jeho subjektivně prožívané situace a jeho potřeb nejen biologických, fyziologických a materiálních, ale i spirituálních a sociálních. V neposlední řadě myslí na účinnou pomoc a podporu blízkým pečujícím osobám, které jsou nuceny znovu vymezit své role v rodině a rozdělit úlohy, které bude třeba v péči o nemocného člena rodiny vykonávat.

Koláče na akci věnovala Enpeka a.s., Žďár nad Sázavou a Jeřábkova pekárna z Velké Bíteše.


Autorka tiskové zprávy: Bc. Gabriela Zítková,

pracovnice v sociálních službách Domácí hospicové péče

Nahoru