Stop obětem na železnici

30. 9. 2014

zeleznice 40-2014České železnice zažívají plno závažných nehod.

Do této kategorie patří havárie s oběťmi na životech, s vyšším počtem těžce zraněných nebo se škodou nad pět milionů korun.Nejčastěji k vážným haváriím dochází kvůli lidské chybě, tedy například nerespektování přejezdového zabezpečovacího zařízení byť je člověk v roli řidiče motorového nebo nemotorového vozidla, ale také v roli chodce. Další příčinou je nedodržování zákazu vstupu do kolejiště mimo vyhrazená místa. V roce 2013 bylo evidováno 160 dopravních nehod na železnici s 11 usmrcenými osobami. Železniční souprava není automobil, který je řidič schopen zastavit na několika metrech. Vlaková souprava je i přes veškerou snahu strojvedoucího s ohledem na svou hmotnost a třecí plochu mezi koly a železničním svrškem schopna zastavit až po ujetí několika stovek metrů. Bohužel asi největším znepokojujícím zjištěním je fakt, že přistiženými přestupci jsou mladiství, kteří dokonce ještě navštěvují základní školu.

Ministerstvo dopravy – BESIP ve spolupráci s Českými drahami a.s. v roce 2013 uskutečnili první preventivní program na téma „Šťastný návrat domů". Tento program je určen pro žáky Středních škol, kteří jsou rizikovou skupinou v roli mladých nezkušených řidičů a samozřejmě pro širokou veřejnost. Program celé akce je rozdělen do několika částí – 1) srážka drážního vozidla s chodcem v 5km/h a v 10km/h, 2) porovnání brzdné dráhy mezi drážním vozidlem a osobním vozidlem (za sucha i za mokra), 3) dopravní nehoda – drážní vozidlo narazí do osobního vozidla. Právě touto simulovanou dopravní nehodou na železnici chceme ukázat všem občanům, ke kolika neštěstím, ať již na železničních přejezdech, či v kolejištích, každoročně dochází. Naše ukázka vede k tomu, aby si lidé uvědomili, že sebemenší klopýtnutí mezi železničními pražci může mít nedozírné následky.

Dne 19. Září 2014 ve Žďáře nad Sázavou proběhla simulovaná hromadná dopravní nehoda v rámci programu „Šťastný návrat domů", kde se drážní vozidlo střetlo s autobusem, ve kterém sedělo sedm cestujících, a jeden z cestujících na následky svých zranění podlehl. Tuto preventivní akci pořádalo Ministerstvo dopravy – BESIP, České dráhy a.s., SŽDC s HZS SŽDC a firma RENTAL PRO s.r.o., celá akce proběhla pod záštitou starostky, senátorky města Žďár nad Sázavou paní Ing. Dagmar Zvěřinové.

Scénář simulované hromadné dopravní nehody:

Linkový autobus se sedmi pasažéry přejížděl přes železniční přejezd, kdy blikalo výstražné červené světlo, v danou chvíli projíždělo drážní vozidlo, které narazilo do již zmiňovaného linkového autobusu. Po chvíli se na místo dopravní nehody dostavil Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina, který prováděl zajištění dopravní nehody a vyprošťování zraněných osob z autobusu. Po této jednotce se na místo dostavila jednotka HZS SŽDC Havlíčkův Brod, která rovněž prováděla vyprošťovací a zajišťovací práce při této dopravní nehodě. Dále, následoval příjezd Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, která předvedla třídění zraněných osob, ošetření a převoz zraněných osob do nemocnice. Jedna těžce zraněná osoba musela být transportována za pomocí letecké záchranné služby a u poslední zraněné osoby lékař konstatoval smrt. Celou nehodu vyšetřovala Policie České republiky – Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina. Jako poslední se na místo dopravní nehody dostavila pohřební služba, která odvezla zemřelou osobu z místa dopravní nehody.

Při této akci dále spolupracovali:

Krajské ředitelství policie Kraje Vysočina, Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina, Hasičský záchranný sbor SŽDC, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Alfa helikopter, Český červený kříž – místní skupina Havlíčkův Brod, ZDAR – TRANSPORT & LOGISTIKA, PROSTAV alfa s.r.o., TRIVIS – Střední škola veřejnoprávní a Vyšší odborná škola bezpečnosti silniční dopravy Jihlava, s.r.o., Iveco Czech Republic a.s., Pohřební služba ÁRÓN Havlíčkův Brod, Město Velké Meziříčí, Kaufland Česká republika v.o.s., JIHLAVSKÉ LISTY, ISOLINE, 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou.

Milan Stejskal

Krajský koordinátor BESIP pro Kraj Vysočina

zeleznice 1 40-2014

Nahoru