Sdělení k volbám do zastupitelstev obcí pro občany členských států Evropské unie

18. 9. 2014

Dle zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí, v platném znění, voličem je také státní občan jiného státu, který v den voleb dosáhl věku nejméně 18 let, je v den voleb v této obci přihlášen k trvalému pobytu a jemuž právo volit přiznává mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena ve Sbírce mezinárodních smluv.

V současné době je takovou mezinárodní smlouvou Smlouva o přistoupení České republiky k Evropské unii. Občané členských států Evropské unie, kteří splňují podmínky pro přiznání volebního práva, mají právo, pokud požádali o zápis do dodatku stálého seznamu voličů, hlasovat ve volbách do zastupitelstva obce.

Dodatek stálého seznamu voličů (dále jen „dodatek") vede podle § 28 odst. 1 zákona o volbách do zastupitelstev obcí obecní úřad pro voliče - občany jiného státu, kteří mají v jeho územním obvodu trvalý pobyt.

Žádost o zápis do dodatku může volič - občan jiného státu - podat obecnímu úřadu kdykoli do doby jeho uzavření, ke kterému dochází 2 dny přede dnem voleb v 16,00 hodin, tj. do 8. října 2014 do 16,00 hodin. Žádost může být učiněna písemně nebo osobně. Ze žádosti musí být zřejmé, že se žadatel domáhá zápisu do dodatku, žadatel musí minimálně uvést svoje jméno, příjmení, datum narození, pro bližší identifikaci i místo trvalého pobytu na území ČR. Dále se prokáže průkazem o povolení k pobytu vydaným podle zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky, v platném znění.

Na Městském úřadu Velké Meziříčí se žádost o zápis do dodatku seznamu voličů podává v budově úřadu Náměstí 14/16 (nad kanceláří České spořitelny), 1. poschodí, dveře č. 102 u Evy Krejskové.

Pokud volič – občan jiného státu – o zápis do dodatku nepožádá, hlasovat ve volbách do zastupitelstev obcí nemůže. Z dodatku lze voliče vyškrtnout na jeho vlastní žádost nebo z důvodu pozbytí práva volit.

-šve -

Nahoru