Meziříčí se uplynulý víkend ocitlo v době císařských manévrů

13. 9. 2014

historicke-slavnosti cisarove-namesti

O uplynulém víkendu se Velké Meziříčí ocitlo v době před sto pěti lety, kdy se u našeho města konaly věhlasné císařské manévry.


Při té příležitosti tehdy hrabě Harrach přivítal na svém zámku rakousko-uherského císaře Františka Josefa I., německého císaře Viléma II. i následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este.


Historické slavnosti započaly již dopolední mší svatou v kostele svatého Mikuláše, již sloužil děkan.

Na náměstí se pak konal uvítací ceremoniál, kdy přihlížející lidé, rada města v čele se starostou a místostarostou přivítali císaře. Na závěr pak zahrála c. k. Kadetní hudba.

Velké pozornosti se pochopitelně těšili všichni císaři, kteří dorazili na náměstí v historickém voze. Nechyběli například ani vojáci, doprovod v průvodu, kde šly dámy i děti v dobových kostýmech. Na náměstí zazněly projevy, byla vypálena čestná salva a poté se přítomní odebrali na zámecké nádvoří. Zdravici pronesli z podia jak zástupci našeho města, tak z Valašského a Českého Meziříčí, ale také z Tisna. Rovněž byla představena nová vlajka Velkého Meziříčí.

Kdo nestihl slavnosti navštívit v sobotu, mohl tak učinit v neděli. Program byl téměř stejný, takže vpodstatě lidé o nic nepřišli. Uviděli jízdu na historickém kole či siláckou show, přehlídku vojsk, divadelní představení, fotografický ateliér, flobertkovou střelnici, již si mohli přítomní vyzkoušet, dále nechyběla polní kuchyně či polní pošta, ale také vězení a polní nemocnice s vybavením a příslušným komentářem. Na své si přišly ženy během přehlídky dobových kostýmů či muži při bojových operacích v zámeckém parku a všichni ostatní na koncertu vojenské kapely a dobových pěvců. Na nádvoří probíhaly ukázky v řemeslných stáncích, jako perníkářství, mýdlářství, svíčkárna, brašnářství či malování na hedvábí. O stylové občerstvení se postarala hospoda Barvínek a dobová kavárna. Prohlídky zámeckých expozic oživili průvodci v historických kostýmech. Počasí slavnostem po oba dny přálo, a tak si je mohli místní i přespolní návštěvníci užít.

Iva Horká

Fotogalerie

Nahoru