Mostišťská úpravna vody už běží ve zkušebním provozu

12. 6. 2014

upravna vody Mostiste

Úpravna vody Mostiště prošla celkovou rekonstrukcí a běží ve zkušebním provozu. Ten začal od 1. května 2014 a potrvá do 30. dubna 2015.

Rekonstrukce úpravny vody Mostiště, která funguje již padesát let, trvala dva roky. „Byla náročná, neboť probíhala za plného provozu. Úpravna je totiž pro zdejší region nezastupitelná – pitnou vodou zásobuje asi osmdesát tisíc obyvatel Žďárska i Třebíčska," uvedla zástupkyně investora akce – předsedkyně Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko Dagmar Zvěřinová.

Nutnost rekonstruovat a doplnit technologickou linku úpravny vody vyplynula z nevyhovující a zhoršující se jakosti surové vody, špatného technického stavu úpravny, jisté morální zastaralosti celé technologické linky a především z problematické jakosti vyrobené vody v určitých ukazatelích. Stavební opravou prošly všechny budovy úpravny, technologie pro úpravu vody byla zmodernizována a navíc i doplněna. Přibylo zařízení pro dávkování ozonu, filtrace přes granulované aktivní uhlí a dezinfekce vody UV zářením. Zrekonstruován je výtlačný řad z úpravny do vodojemu Vídeň včetně něj. Nově je upraven i terén včetně osázení a zatravnění.

„Teď máme v Mostištích jednu z nejmodernějších úpraven vody v České republice," podotkl ředitel provozovatele – žďárské divize VAS – Karel Fuchs. „Zavedli jsme tu opravdu supermoderní technologii. Jako první v republice jsme ji tu už měli a teď jsme ji ještě doplnili," dodala D. Zvěřinová, která ocenila výbornou spolupráci provozovatele se zhotovitelem. „Měli jsme štěstí, že výběrové řízení na zhotovitele vyhrála firma, která je zkušená a hlavně stabilní. Projekt tedy neohrozil žádný krach," připomněla Zvěřinová.

Prvními oficiálními hosty úpravny po spuštění jejího zkušebního provozu byla skupina senátorů a členů stálé komise Senátu pro rozvoj venkova. Ti si minulý týden prohlédli její rekonstrukci za zhruba půl miliardy korun s účastí dotace z evropských fondů dosahující bezmála devadesáti procent celkových nákladů.

Rekonstrukce úpravny vody byla realizována coby projekt Zajištění kvality pitné vody ve vodárenské soustavě jihozápadní Moravy region Žďársko. Zahájen byl v březnu 2012 a spočíval především v doplnění technologie a rekonstrukci úpravny vody, dále v dílčí rekonstrukci vodovodního přivaděče z úpravny v Mostištích až na čerpací stanici Ovčírna. Zhotovitelem je společnost SMP CZ Praha, podzhotovitelem technologie pak společnost Arko Technology Brno. Finanční náklady jsou 435 milionů korun bez daně, což pro investora – Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko – představuje vůbec největší vodohospodářskou stavbu posledních let. Jeho cílem bylo zajistit kvalitu vyrobené pitné vody v průběhu celého roku ve vazbě na měnící se kvalitu surové vody v údolní nádrži Mostiště cestou doplnění odpovídajících prvků a dezinfekce vody. Provozovatelem úpravny je Vodárenská akciová společnost, žďárská divize.

Martina Strnadová

Nahoru