V těchto dnech byla dokončena digitalizace kina

12. 6. 2014

promitacka nova JC

V čem spočívá přechod změny z klasického promítání na digitální?

Kinosál JUPITER, představoval klasický kinosál s 35mm projekcí s kapacitou 280 osob. V sále byly doposud využívány pro klasické projekce filmů dvě 35mm promítačky MEO5XB. Stávající ozvučení sálu bylo v provedení MONO. Pro zesílení zvuku byla použita zesilovací souprava TESLA AKT216. 35mm promítačky MEO5XB měly pouze monofonní zvuk. Reprosoustavy za plátnem v počtu dvou kusů byly z produkce TESLA konkrétně AKR153.

Aby kino splňovalo DCI specifikaci, bylo třeba provést následné úpravy. K digitálnímu promítání byl nainstalován projekční systém, který se skládá z DCI projektoru včetně napájení, lampy a objektivu. Projekční systém byl doplněn zvukovým řetězcem, který je tvořen digitálním kinoprocesorem se zvukovým výstupem 7.1. Kompletně byly vyměněny všechny reprosoustavy za plátnem (L, C, R, Sub) i reprosoustavy okolí. Všechny reprosoustavy jsou napájeny z nových výkonových zesilovačů umístěných v technologickém stojanu v kabině. S výměnou reprosoustav se váže taktéž použití nové kabeláže k reprosestavám. Tyto dvě základní složky jsou doplněny dalšími pomocnými systémy, například zařízením pro vzdálenou správu a příjem klíčů KDM (nutné k otevření digitálních filmů), nebo BluRay přehrávačem s možností přehrávání DVD / BR medií. Pro potřeby konferencí, festivalů, kde je vyžadováno ovládání prezentace z prostoru u plátna připravujeme instalaci převodníku pro HDMI po UTP kabelu od plátna do promítací kabiny. Toto zařízení umí převádět až Full HD obraz (1080p) včetně případného vícekanálového zvuku a je HDCP kompatibilní, tedy lze promítat i z BR nebo DVD přehrávače.

Vlastní práce na digitalizaci zahájila firma D-cinema, s. r. o., 14. května a celý proces byl dokončen 28. května. Ve středu 3. června proběhlo zaškolení promítačů a bylo dokončeno vyladění a nastavení celého systému.

Po ukončení vlastní digitalizace byly zahájeny práce, které by měly přispět k lepšímu kulturnímu prostředí kina; oprava pánských WC a výměna koberce v kinosále. Tím však celý proces digitalizace nekončí. Připravujeme instalaci rezervačního systému, který návštěvníci naleznou na webovém portálu Jupiter clubu. Nabídne možnost rezervace vstupenek z domova, nákup vstupenky prostřednictvím bankovní karty, případně tzv. chytrého telefonu. Více na webových stránkách kina.

Kdy bude zahájen provoz?


Slavnostní otevření jsme plánovali na 26. červen. Zahájit jsme chtěli promítáním filmů pro děti, jako odměnu za jejich vysvědčení, a následně celovečerním filmem pro dospělé.

Nad otevřením kina však visí jeden velký otazník

Při závěrečném testování obrazu a zvuku odborným personálem byl zjištěn jeden zásadní problém v oblasti zvuku. Nově nainstalovaný digitální kinoprocesor se zvukovým výstupem 7.1. má daleko vyšší kvalitu a výkonnost, než předchozí ozvučení. Při zesílení v některých obrazech způsobuje hladina basů (objevuje se především v akčních scénách) rušivý zvuk způsobený rozkmitáním umělohmotných mřížek, které jsou součástí podhledů po obou stranách sálu a zakrývají potrubí vzduchotechniky sálu. Tyto mřížky výrazně narušují kvalitu zvuku. A za těchto podmínek nelze promítání spustit. Situaci jsme ihned po zjištění začali řešit. Ke konzultaci byli povoláni vzduchaři, aby posoudili a navrhli řešení, jak tento problém odstranit.

Stanovení definitivního termínu znovuotevření kina je odvislé od jejich verdiktu a času, který si odstranění problému vyžádá. O řešení problému vás budeme informovat.

Milan Dufek

Nahoru