Prof. Vladimír Smékal hostem v Husově domě

14. 5. 2014

IMG 5657 (640x480)

Českobratrská církev evangelická ve Velké Meziříčí pokračuje i v letošním roce v pořádání přednášek pro širokou veřejnost pod již zavedeným názvem „Večer s hostem". Tématem celkově již osmnáctého setkání tohoto druhu byla slušnost a noblesa. Pozvání přijal a k tématu v pondělí 5. května 2014 promluvil přední český psycholog prof. Vladimír Smékal.

Za základní znaky lidské slušnosti považuje prof. Smékal odpovědnost, toleranci, absenci xenofobie, uvážlivost, solidaritu, prosociálnost, respekt k dodržování zákonů, plnění povinností, spiritualitu jako jednu z integrujících komponent lidské zralosti, svobodu k eticky zdůvodněnému hledání rozhodnutí a smysl pro smysl.

Posluchači mohli sledovat základní teze přednášky na plátně. Na závěr host odpovídal na dotazy a podepisoval svou knihu „Víš, jak žít?". Tuto útlou publikaci si mohli zájemci díky organizátorům na místě zakoupit. O slušnosti a noblese přednášející nejen poutavým a svěžím způsobem mluvil, ale zároveň tyto hodnoty svou osobností vyzařoval.

Dalším hostem bude v úterý 27. května v 19 hod kněz, scénárista a publicista Jan Hanák. V úvodu večera účastníci shlédnou jeho dokumentární film „Pupek světa". Jde o příběh ráje, který se stal peklem; o příběh civilizace, která neúctou k životnímu prostředí zničila sama sebe. Následovat bude komentář autora a společná beseda.

pj

IMG 5658 (480x640)IMG 5666 (480x640)

IMG 5663 (640x480)

Nahoru