Uživatelé Nesy modelovali Axmanovou technikou

2. 5. 2014

058Již v loňském roce dostali uživatelé denního stacionáře Nesa z Velkého Meziříčí příležitost seznámit se s Axmanovou technikou modelování.

Cílem této techniky, která je určena také pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením, je samostatný výtvarný projev a rozvoj manuálních schopností těchto jedinců.

První čtyřdenní kurz, který proběhl v květnu roku 2013, se uskutečnil v Tasově v Mezinárodním centru Axmanovy techniky modelování. Uživatelé sem denně dojížděli, čímž si vyzkoušeli každodenní „dojíždění do práce". Kurs byl rozdělen na dvě části, část motivační a výtvarnou. V motivační části byli uživatelé seznámeni s příběhem prostřednictvím soch z pálené hlíny, které pro tento projekt vytvořili nevidomí absolventi Axmanovy techniky modelování. Následně paní lektorka Ing. arch. Tereza Axmanová uživatelům pomáhala s přípravou kresby. Při jejich tvorbě nehodnotila, ale naopak ocenila tvořivý a osobitý přístup každého z nich. V druhé části kurzu účastníci na základě své kresby modelovali tvář postavy. V jednotlivých krocích se skrývaly řemeslné základy, jimž se každý z účastníků učil svým vlastním tempem. Vyrobené postavy se následně staly součástí motivačního příběhu.

V letošním březnu proběhl podobný kurz přímo v prostorách stacionáře Nesa. Tentokrát si další uživatelé vyrobili svůj vlastní autoportrét. „Všichni absolventi těchto kurzů zjistili, že se vůbec nemusí bát, že nemají praktickou zkušenost s modelováním ze šamotové hlíny. Každý z uživatelů pracoval dle svých možností a v jejich výrobcích se projevil osobitý talent pro výtvarnou činnost." doplnila Jana Kudláčková, sociální pracovnice Nesy. Oba kurzy proběhly v rámci vzdělávacího projektu, který je financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu České republiky. Cílem projektu je, aby se Axmanova technika modelování přiblížila lidem, pro které byla vytvořena. Konečná díla včetně fotografií a krátkého filmu z obou kurzů si veřejnost může prohlédnout v rámci dne otevřených dveří denního stacionáře Nesa v září letošního roku.

Autor tiskové zprávy: pracovníci denního stacionáře Nesa



Nahoru