Stavba protipovodňové ochrany pokračuje

17. 4. 2014

IMG 3118Práce na protipovodňové ochraně Velkého Meziříčí od loňska pokračují.

Termín dokončení akce je posunut až do poloviny letošního roku kvůli stavbě ochranné zídky podél Balinky k mostu na Třebíčské. Ta totiž byla do projektu zařazena dodatečně.

„V lednu 2014 jsme na tuto zídku dostali smlouvu od Povodí Moravy," potvrdil ředitel provozu stavební výroby firmy Hochtief Přemysl Kusiak a dodal, že celý projekt protipovodňové ochrany města by měl být hotov do konce června 2014, víc než měsíc před termínem.

Zhruba dvě sta metrů dlouhá zídka, jež naváže na již hotovou na Paloukách a skončí u mostu na Třebíčské, bude asi půl metru vysoká. V případě povodňové hrozby ji doplní mobilní hrazení. „V tom místě nemohla být zídka vyšší kvůli hloubce základů," vysvětluje stavbyvedoucí Hochtiefu Roman Kunát s tím, že se staví v úzkém prostoru omezeném blízkostí říčního koryta, cesty a kanálu. Základy jsou již vybagrovány a prostor pro stavbu oddělen štětovnicovou stěnou.

Pokračují i dokončovací práce na zídkách postavených loni, zejména v prostoru za náměstím, kde je zdržel archeologický průzkum. „Vůbec nejvyšší betonovou zeď v místě za Jupiter clubem a dál obkládáme kamenem. Poté budou břehy toku upraveny kamenným závozem," sdělil P. Kusiak. Některé zídky ještě zbývá osadit prefabrikovanými betonovými římsami a nahoru zábradlím či plůtkem. Dokončují se i povrchové úpravy zídek antigraffitovým nátěrem. „Most v nkt bude hotov příští týden. V květnu pak proběhne demolice mostu starého," uzavřel Přemysl Kusiak.

Martina Strnadová

Nahoru