Varování občanů před konzumací lihovin z neověřených zdrojů a lihovin neověřeného původu

28. 2. 2014

Kriminalisté z oddělení obecné kriminality územního odboru Žďár nad Sázavou vyšetřují od neděle 23. února případ otravy methylalkoholem.

V neděli odpoledne hospitalizovali v nemocnici v Novém Městě na Moravě muže, který byl ve velmi vážném zdravotním stavu a projevovaly se u něho příznaky, které odpovídaly otravě methylalkoholem. Provedená odborná vyšetření potvrdila, že muž zkonzumoval alkohol s vysokým obsahem methanolu.

Kriminalisté okamžitě zahájili rozsáhlé vyšetřování a velice důkladně prověřili všechny zjištěné skutečnosti, zejména k místům a osobám, s nimiž se muž v poslední době stýkal. Podařilo se zjistit, kde muž alkohol konzumoval. Na základě všech provedených šetření se podařilo ve velice krátké době podařilo ustanovit osobu, od které mohl závadný alkohol pocházet.

Kriminalisté provedli domovní prohlídky a prohlídky nebytových prostor. Při domovních prohlídkách zajistili velké množství podezřelého alkoholu, který byl jednak uložen v barelech a jednak ve skleněných lahvích. Podařilo se zajistit plastové kanystry o objemu šesti litrů s obsahem vodky jemné a velké množství skleněných lahví o obsahu 0,42 litru vodky jemné od výrobce Likérka Drak. Zajištěný alkohol bude postupně podroben testům na zjištění obsahu závadného methylu.

Vzhledem k tomu, že existuje důvodné podezření, že se tento alkohol mohl dostat i k dalším osobám, žádáme vás touto cestou o vhodné zveřejnění varování vašich občanů. Pokud lidé, firmy nebo spolky nakupovali alkohol od soukromého podnikatele Miloše Straky, podnikajícího v režimu osoby samostatně výdělečně činné v obci Bobrová 285, IČ: 18117902, DIČ CZ531223160, měli by nakoupený alkohol s etiketami Likérky Drak zlikvidovat nebo si jej nechat před konzumací nechat otestovat v odborné laboratoři. Může se jednat o alkohol – vodku jemnou v lahvích o objemu 0,42 litru nebo stejný alkohol v plastových barelech o obsahu 6 litrů, ale také jiný druh lihovin s etiketou Likérky Drak.

V souvislosti s vyšetřovaným případem tedy znovu apelujeme na širokou veřejnost, aby lidé v žádném případě nekonzumovali podezřelý rozlévaný alkohol, který získají z neověřených zdrojů ani žádný alkohol, který je opatřen etiketami výrobce Likérka Drak. Pokud mají lidé tento neověřený alkohol i z jiných zdrojů ještě doma, měli by ho raději zlikvidovat.

kpt. JUDr. Dana Čírtková

vrchní komisař

oddělení mediální komunikace a PR

Krajského ředitelství policie kraje Vysočina

 

Nahoru