Realizace projektu Zelený ostrov

23. 9. 2013

DSCN2318

Během roku 2012 a 2013 se nám s dětmi 1. st. ZŠ Lhotky podařilo zrealizovat projekt Zelený ostrov.

Motivací celého projektu je skutečná událost, příběh ostrova Krakatau. Ostrov byl po sopečné erupci zcela zničen, ale život se na něj znovu navrátil. Stal se opět zeleným ostrovem plným života. Příběh sleduje pomocí černobílých grafických listů, které žáci postupně zpracovávají a doplňují, významné události ostrova od sopečného výbuchu až do dnešní doby.

Projekt je rozdělen do osmi částí, které symbolizují fáze postupného návratu života na ostrov.


Začíná výbuchem sopky, dále se zaměřuje na neživou přírodu, horniny a minerály. Třetí kapitola je věnována pavoukovi, který byl na ostrově spatřen jako první. Potom přilétla a připlavala semínka, vrátili se i někteří živočichové. Lidská noha stanula na ostrově v sedmé kapitole a osmá, poslední, hledá odpověď na otázku, jaká bude budoucnost.


Cílem závěrečné části je uvědomit si, jak člověk mění planetu Zemi a jaké to může mít následky pro život. Děti jsou v projektu vedeny k samostatnosti, tvořivosti, chápání souvislostí mezi přírodními jevy, vzájemně spolupracují a rozvíjejí vědomosti pomocí praktických činností a experimentů.


Autorky projektu se snažily při tvorbě materiálů myslet na to, aby se prostřednictvím nabízených aktivit rozvíjel vztah dětí nejen ke „svému" ostrovu, ale především k naší planetě Zemi, která je jediným známým „ostrovem života" ve vesmíru. Dětmi byl projekt přijat s velkým nadšením a rádi jej v budoucnosti ve výuce opět zopakujeme.


Mgr. Eva Součková


DSCN2188DSCN2163


















Nahoru