Chcete uctít památku gen. Jiřího Jaroše a setkat se s plk. PhDr. Eduardem Stehlíkem?

19. 9. 2013

Jaroš Jiří – kopie

Přednáškou na půdě Vlastivědné a genealogické společnosti, občanského sdružení při Jupiter klubu ve Velkém Meziříčí a článkem v týdeníku Velkomeziříčsko jsme si v dubnu letošního roku připomněli 70. výročí popravy našeho rodáka a hrdiny gen. Jiřího Jaroše. Je po něm pojmenovaná jedna z ulic našeho města. Tím ale zasloužená pozornost věnovaná tak významné osobnosti nekončí. Jak jsem uvedla v závěru zmíněného dubnového článku, Vlastivědná a genealogická společnost usiluje o trvalou důstojnou připomínku statečného člověka Jiřího Jaroše. Rada města a zastupitelstvo naši snahu plně podpořilo. S koordinátorem akce, ing. Pavlem Stupkou, vedoucím odboru školství a kultury Městského úřadu ve Velkém Meziříčí jsme oslovili pana Štoksu z Oslavice a pověřili ho vytvořením pamětní desky, která bude umístěna v areálu památníku padlých na hřbitově Karlov.

Slavnostní odhalení díla se uskuteční v pátek 4. října v 15 hodin na hřbitově Karlov. Autobus bude přistaven ve 14.30 hodin u radnice. Pozvánku samozřejmě jako první dostali potomci gen. Jaroše. Dcera Helena a vnučka Věra s rodinou žijí nedaleko Tišnova, vnuk Jiří v Brně. Rodina s úctou opatruje památky po svém statečném předkovi – vojenská vyznamenání, cenné dokumenty, fotografie. Kromě představitelů města a potomků gen. Jaroše se zúčastní i další vzácný host, odborník na vojenskou historii plk. PhDr. Eduard Stehlík, kterého jistě znáte z televizních pořadů, např. z české verze britského projektu Tajemství rodu. Jedinečnou příležitost osobně se s ním setkat máte i vy, a to na dvou besedách pro studenty a veřejnost v aule gymnázia. První beseda proběhne v 10 hodin, druhá ve 12 hodin. Pan plukovník Stehlík promluví o osobnosti gen. Jiřího Jaroše a jistě rád zodpoví vaše dotazy.

Mnozí z vás si jistě vzpomenou, že na rodném domě gen. Jaroše na Ostrůvku byly umístěny bronzové pamětní desky (text a reliéf) z dílny akad. sochaře Jiřího Marka, taktéž velkomeziříčského rodáka. Leč rodný dům gen. Jaroše byl kvůli přístavbě továrny Opravny zemědělských strojů v sedmdesátých letech minulého století zdemolován a pamětní desky skončily v depozitáři zdejšího muzea. To je nechalo v tomto roce panem Miroslavem Štěpánkem zrestaurovat a následně trvale umístit ve výstavních prostorách muzea. V rámci aktu slavnostního odhalení nové pamětní desky bude veřejnosti také znovu představeno i toto umělecké dílo.

Děkuji radě a zastupitelstvu města, ing. Pavlu Stupkovi, Mgr. Ivaně Vaňkové, pánům Štoksovi a Štěpánkovi, Gymnáziu Velké Meziříčí, Muzeu Velké Meziříčí, Technickým službám Velké Meziříčí, Jiřímu Michlíčkovi za vytvoření pozvánky a všem ostatním, kteří se ochotně podíleli na přípravě slavnostního dne. Těším se na vaši účast.

PharmDr. Helena Švecová, předsedkyně VGS

pozvanka gen jaros rodny dum

Rodný dům generála Jiřího Jaroše, rodáka z Velkého Meziříčí, stával na Ostrůvku.

Foto: archiv velkomeziříčského muzea

Nahoru