Letecké cvičení NATO Ramstein Rover 2013

30. 8. 2013

ramstna základě usnesení vlády ČR č. 909 ze dne 5. prosince 2012 bude Česká republika v termínu od 2. do 20. září 2013 hostit alianční cvičení vzdušných sil NATO s  názvem „Ramstein Rover 2013“ (RARO13), které je organizováno a řízeno velitelstvím vzdušných sil (Allied Air Command) v Ramsteinu.

Cílem společného výcviku aliančních jednotek na našem území bude především sladění činnosti pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací a zvyšování kvalifikace vojenských specialistů, kteří jsou nasazováni v zahraničních operacíchLetová činnost bude primárně probíhat z 22. základny letectva u Náměště nad Oslavou, dále ve vojenských útvarech u měst Přerov a Bechyně a vojenských výcvikových prostorech Boletce a Libavá.

Účast potvrdilo 19 zemí (Belgie, Řecko, Estonsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo, Maďarsko, Dánsko, Norsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko, Velká Británie, USA, Turecko, Portugalsko, Rumunsko), a to buď zapojením letecké techniky nebo účastí předsunutých leteckých návodčích a instruktorů.


Veškerá činnost bude probíhat v souladu s platnými zákony, předpisy a interními normativními akty a v úzké koordinaci s civilními složkami letového provozu. Velmi přísně bude dbáno na dodržení bezpečnostních zásad a veškerých protihlukových opatření.

Cvičení „Ramstein Rover 2013“ je pro NATO jednou z velmi významných událostí tohoto roku a také možností jak zvýšit kvalifikaci leteckých návodčích a leteckých posádek provádějících blízkou leteckou podporu při vojenských operacích v zahraničních misích. Pro Armádu České republiky to znamená možnost výcviku našich vojáků za minimální finanční náklady. Organizace cvičení je hrazena z prostředků NATO. Pořádáním tohoto cvičení Česká Republika přímo přispívá ke spojeneckému úsilí v Afghánistánu kvalitní přípravou svých
i koaličních sil.

Uvědomujeme si, že každá podobná aktivita znamená určité omezení pro obyvatele v prostoru činnosti. Ubezpečujeme Vás, že ze strany armády budou podniknuty všechny kroky k tomu, aby případný negativní vliv byl po všech stránkách omezen.

Bližší informace o cvičení, včetně techniky a vzdušných prostorů budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách základny www.lznamest.army.cz a na webových stránkách Ministerstva obrany www.army.cz.

 

Čas létání:

 

  9. – 13. září 2013       9 – 23 hodin

16. – 19. září 2013       9 – 23 hodin

Kontaktní osoba: majorka Sabina Introvičová, tel. 973 438 250, mobil 702 000 530

email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 rams

Autor: mjr. RNDr. Sabina Introvičová, Velitelství vzdušných sil

Nahoru