Dobrovolníci z Kambaly pomáhali v Hoříně na Mělnicku

10. 7. 2013

IMG 3329

Na žádost Diecézní charity Brno vyjela ze Žďáru nad Sázavou v úterý 2. července 2013 skupina čtyř dobrovolníků a pracovnice žďárské Charity pomoci lidem postižených povodní v Hoříně na Mělnicku. Obcí, která má 751 obyvatel, prošla v červnu povodňová vlna, kterou nezastavila ani nově vystavěná protipovodňová bariera a zanechala za sebou škodu nejen na majetku, ale i na duších lidí, kteří povodeň zažili již několikrát.

Dobrovolníci z Oblastní charity Žďár nad Sázavou ve spolupráci s dvoučlenným výjezdním týmem z Blanska pomáhali v jednotlivých předem vytipovaných domácnostech nejen s úklidovými pracemi, odklízením bahna ze sklepů, ale i s těžkými zednickými pracemi, zejména v místní truhlářské firmě.

Jedna z účastnic výjezdu, ekonomka Jana Holemářová, se rozhodla podělit se svými prožitky:


„Myslím, že žádného „normálního" člověka nenechá zpráva o té hrozné živelné katastrofě, kterou je povodeň, v klidu. Někdo se snaží pomoci finančně, jiný osobně, další modlitbou... Já jsem letos byla jako dobrovolník na povodních už potřetí a musím jen znovu opakovat, že i když už dobře vím, jaký „pohled" nás tam čeká, vždycky při příjezdu mám co dělat, abych udržela slzy. Zoufalství a beznaděj lidí postižených touto katastrofou je většinou veliká a nepřehlédnutelná. Když vás provázejí svým domem, kde zůstaly už jen holé stěny a přitom ukazují, pokud jim stála voda a co všechno jim velká voda vzala, tak to s vámi zamává. Často se mě známí a přátelé ptají, jak bylo na povodních. Tak odpovídám „žádná pěkná ani veselá podívaná." Ale jinak se tam vždycky sejdeme úžasná parta lidí – řekla bych „stejné krevní skupiny", lidé připravení a ochotní pomáhat i naslouchat, takže práce i spolupráce je výborná. Někdo mi říká „jste dobří", ale není v tom nic mimořádného – jen ochota a touha pomoci těm, kteří tam fyzicky vyčerpaní a psychicky unavení žijí v „torzech svých domů" a jsou víceméně odkázáni na pomoc zvenčí, protože většina z nich povodeň nezažila poprvé. Takže jsme zase slyšeli, že už nemají síly na odklízení toho nepořádku po povodni, ani úspory na budování nového domova... Nikdy tam nejsme dlouho, jen pár dní, ale i za ty tři dny jsme dost fyzicky unavení, ale odjíždíme domů s dobrým pocitem a novými kontakty ve svém mobilu. Jsem moc ráda, že jsem tam mohla být. Charitě patří velké poděkování za dobrou organizaci i zázemí pro dobrovolníky – všechno, co jsme potřebovali, nám zajistili a vytvořili podmínky pro to, aby se nám dobře pracovalo i odpočívalo. Všichni dobrovolníci jsme se na tomto shodli - a také na tom, že historický Mělník je nádherný."

Oblastní charita Žďár nad Sázavou se do pomoci oblastem postiženým povodněmi zapojila mimojiné prostřednictvím zkoordinování menších humanitárních sbírek, a to ve spolupráci s Městem Žďár nad Sázavou a firmou Žďas a.s. Dále zakoupila repelenty za zvýhodněnou cenu z prostředků Tříkrálové sbírky od firmy Alpa a.s.

Autorka tiskové zprávy: Mgr. Michaela Kuchtová,

koordinátorka dobrovolnického centra Kambala a humanitární pomoci


IMG 3250

Nahoru