Sto tisíc pošle Velké Meziříčí vyplaveným Kvíčovicím

27. 6. 2013

Velké Meziříčí přispěje sto tisíci korunami obci Kvíčovice z domažlického okresu v Plzeňském kraji na odstranění povodňových škod.

Na žádost starosty Radovana Necida dar jednomyslně schválili zastupitelé města na svém jednání v úterý 18. června 2013. Kvíčovice hodlají peníze využít konkrétně na opravu jednoho z poničených mostů na místní komunikaci.

„Víte, že teď aktuálně u nás ve Velkém Meziříčí probíhají stavební práce a, dá-li pánbůh, v prosinci budeme ošetřeni proti povodni do výše stoleté vody," uvedl starosta Radovan Necid na zastupitelstvu a dodal, že tuto investici 170 milionů korun bez DPH platí stát. Tedy tím spíš, že i Velkomeziříčští mají za sebou zkušenost s povodněmi, všichni vnímají události, které letos potkaly Čechy. Naše město pomohlo již v minulosti obci Zašovice, když ji vyplavila velká voda. Tedy ne poprvé se letos vedení města rozhodlo pomoci znovu.

Kvíčovice byly záplavami zasaženy a poničeny hned dvakrát a hlásí jedny z největších škod v kraji. Podle jejich starosty Jana Bostla jsou vyčísleny na více než patnáct milionů korun. Způsobil je rozvodněný potok, který společně s bahnem z kukuřičných polí strhl tři lávky pro pěší a podemlel dva mosty na místní komunikaci, zaplavil silnice, zahrady, sklepy, stodoly a garáže několika domů. Jeden dům má zasaženou i obytnou část. Jsou vyplavené tři rybníky, z nichž dva leží právě na zmiňovaném potoce, studny. Poškozené je i koryto potoka.

Zprávu o daru od Velkomeziříčských přijal starosta Kvíčovic Jan Bostl s překvapením a díky za velkorysou nabídku. „Nesmírně si vážíme vaší pomoci a v případě, že vaše zastupitelstvo tuto pomoc naší obci schválí, rádi bychom ji využili co nejsmysluplněji a také nějakým způsobem, aby i ostatním našim občanům bylo stále na očích, že nám, takové malé obci na Domažlicku, v dobách nelehkých pomohla jiná obec, potažmo město," zdůraznil ve své odpovědi Radovanu Necidovi. Pak jmenoval, na co vše by obec mohla peníze použít – na nákup zařízení a materiálu spíše preventivního charakteru, tedy plničku protipovodňových pytlů, pytle, ponorná čerpadla, elektrocentrálu a vysoušeče. „Ale protože si myslím, byť jsem takovou vodu u nás nikdy nezažil, že prevenci jsme podcenili. Tudíž na výše zmiňovaný materiál bychom měli najít částku v našem vlastním rozpočtu. Tak bych spíše navrhoval, abychom vámi darovanou částku použili na opravu jednoho podemletého mostu na místní komunikaci včetně části podemleté komunikace a břehu potoka," napsal Bostl a podotkl, že by pak rád umístil na zmiňovaný most cedulku s textem, že na opravu po povodni v roce 2013 přispělo město Velké Meziříčí. „Aby si místní lidé pamatovali, že až bude někdy někdo potřebovat zase naši pomoc, nesmíme váhat a stejně jako vy musíme naši pomoc co nejdříve nabídnout."

Díky tomu, že se informace o škodách v Kvíčovicích dostala do širokého okruhu médií, Velké Meziříčí již následují i další. „Pomoc nám posléze nabídla další obec ¬ Kočov na Tachovsku – a nyní se ozval ještě Draženov, jenž leží blízko od nás," doplnil ještě Jan Bostl.

Martina Strnadová

Nahoru