Leaderfest pozval na přednášky, alei na jarmark a kulturní program

27. 6. 2013

Leaderfest zahajeni hosteDvoudenní festival Leaderfest, který proběhl minulý čtvrtek a pátek, byl v našem městě novinkou.

Leaderfest 2013 je akce organizovaná ministerstvem zemědělství a Národní sítí místních akčních skupin ČR a letos proběhl její již čtvrtý ročník.

Na náměstí ho ve Velkém Meziříčí zahájil ředitel MAS MOST Vysočina Milan Dufek spolu se zástupcem ministerstva, předsedou Národní sítě místních akčních skupin (MAS) ČR Františkem Winterem a radním kraje M. Hyským, vedením města starostou Radovanem Necidem a místostarostou Josefem Komínkem. Za Národní síť komunitních škol byl přítomen také ředitel komunitní školy Bory František Eliáš a za Společnost mladých agrárníků ČR František Němec, majitel Farmy Němcovy, a další pozvaní hosté. Moderátorství zahajovacího bloku se ujal Jiří Krist z Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro NNO. Po slavnostním zahájení začaly v kinosále Jupiter clubu odborné přednášky pro zástupce MAS a další představitele venkova, pracující metodou Leader. Přednášky posloužily k výměně zkušeností i představení praktických příkladů zaměřených na problematiku vzdělanosti ve venkovském prostoru.

Pro účastníky ze zahraničí byl zajištěn překlad. Workshopy byly pro účastníky přínosné i proto, že na nich získali cenné rady a informace i od odborníků z ministerstev či přímo z Bruselu.

Profesor Stanislav Komárek pak hovořil na téma Vzdělanost a venkov. Srovnával ale též život a vzdělání ve městě a na venkově, připomněl i dnešní hodnoty či rodinné vazby, které udržovala kupříkladu jeho venkovská babička, a zamýšlel se nad tím, kde je člověk šťastnější, zda ve městě nebo na vsi. Dotkl se i dalších témat, jako toho, že vysokoškolský diplom začíná mít téměř každý a patrně za nějakou dobu bude ztrácet na vážnosti. „Kdo nebude mít diplom budou buď lidé na okraji společnosti nebo rebelující mladík, který si v parku čte Nietzscheho," míní Komárek.

Další přednášku z Nadace Karla Janečka na téma Pozitivní evoluce venkova – vedl Ctirad Hemelík.

Ten se aktivně věnuje projektu Proregiony, s.r.o., zaměřenému na aktivní podnikatele v regionech a jejich další rozvoj.

Přednášky pokračovaly i další den, v pátek. Krom toho se zájemci v rámci svého pobytu v našem městě mohli vypravit i na tři tematické výlety, a to do Borů, na Farmu rodiny Němcovy do Netína či do Třebíče prohlédnout si židovské památky.

Pro Velkomeziříčské pak probíhal na náměstí po oba dva dny kulturní program a jarmark, kde si mohli koupit výrobky, které vesměs nesly označení regionální produkt. K dispozici byla jak keramika, tak ručně vyráběné šperky či české potraviny a pochutiny. Mohli se podívat, jak se vyrábí keramika na hrnčířském kruhu či ochutnat čerstvě utlučené máslo nebo kozí sýry z rodinné farmy, a další potraviny.

Tropické vedro, které během akce panovalo, se patrně podepsalo na návštěvnosti, a tak lidé přišli ponejvíce až na kulturní program probíhající vpodvečer. Kupříkladu v pátek hrály zdejší kapely, a to Akordeon Band a Stetson.

První dva ročníky Leaderfestu proběhly v České republice, loni na Slovensku v Levoči a letos opět u nás. Příští rok padne volba možná na Polsko.

Iva Horká

Nahoru