Velká voda hrozí i u nás

27. 6. 2013

velka voda pytleDruhého stupně povodňové aktivity dosáhly Balinka ve Velkém Meziříčí i Oslava pod vodní nádrží Mostiště během pondělního rána a dopoledne.

Velkomeziříčský povodňový štáb byl v pohotovosti od ranních hodin. „Řešíme povodňovou situaci," sdělil přímo z terénu starosta města Radovan Necid s tím, že starosti dělá hlavně Balinka, neboť stav hladiny Oslavy je regulován vodní nádrží Mostiště. „Deset metrů krychlových za vteřinu do ní přitéká a patnáct odtéká," upřesnil. Městská policie dostala pokyn vyklidit parkoviště dole na Třebíčské.

„Na parkovišti za Kooperativou jsme začali pytlovat a stavět zábrany," informoval místostarosta Josef Komínek a doplnil, že problém je u spořitelny, takže se zábrany z pytlů budou stavět i tam. „Na stavbě protipovodňové hráze ve Velkém Meziříčí na ulici Třebíčská pracují hned čtyři jednotky hasičů," dodala jejich tisková mluvčí Petra Musilová.

Povodí Moravy hlásí srážky na celém svém území. „Nejvyšší úhrny srážek byly v povodí Dyje, Jihlavy a Oslavy, kde napadlo za 24 hodin více než 50 mm srážek," informovala tisková mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková a dodala, „druhý stupeň povodňové aktivity je dosažen na odtoku z vodního díla Mostiště kvůli řízené manipulaci. Během následujících hodin předpokládáme další vzestupy hladin."

Fotogalerie

Martina Strnadová

Nahoru