V červnu bude jedna akce střídat druhou

22. 5. 2013

koncMěsíc červen ve Velkém Meziříčí bude nabitý významnými akcemi.

Lidé se mohou těšit na hudbu a divadlo, ale i filozofické debaty a přednášky, přehlídky a workshopy zaměřené na problematiku venkova, představení vlaku, či jarmark.

Červnový kulturně-společenský program ve Velkém Meziříčí zahájí již osmého akce nazvaná Svezte se Regiospiderem v novém kabátu Vysočinou. Prezentační jízdou se obyvatelům zdejšího regionu představí moderní vlakové soupravy ČD s reklamními polepy měst Kraje Vysočina, a to Velkého Meziříčí, Jihlavy, Chotěboře, Bystřice nad Pernštejnem, Náměště nad Oslavou a Jaroměřic nad Rokytnou. V těchto městech vlak zastaví a proběhne jeho slavnostní křest s kulturním programem.

Nebudou chybět ani akce spíše sportovního rázu – například osmého června zdejší fotbalový klub spolu s městem pořádají na stadionu na Tržišti sportovní setkání s odchovancem FC Velké Meziříčí Theodorem Gebre Selassie, nyní hráčem Werderu Brémy, jehož součástí bude i exhibiční utkání. Jedenáctého pak projede městem cyklotour Na kole dětem v čele s Josefem Zimovčákem.

Následující událostí ve Velkém Meziříčí bude šestnáctého června Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae. Letos proběhne již jeho osmnáctý ročník, který přinese koncerty umělců na téma Italské slunce. Při tom prvním se na zdejším zámku se představí sopranistka Roberta Invernizzi a hráč na theorbu Craig Marchitelli.

Jen pár dnů nato, 20. 6., bude zahájen Leaderfest. Půjde o čtvrté setkání zástupců místních akčních skupin a dalších představitelů venkova pracujících metodou Leader. Dvoudenní festival zaměřený na problematiku venkova nabídne na náměstí prezentace činností místních akčních skupin za období 2007–2013, jarmark tradičních řemesel a výrobků, vystoupení amatérských hudebních i tanečních skupin Vysočiny, a hlavně workshopy a přednášky v Jupiter clubu.

Skončí Leaderfest a hned druhý den 22. června, vystoupí na pódiu na náměstí žáci a učitelé zdejší základní umělecké školy, čímž zahájí druhý ročník Velkomeziříčského kulturního léta. Během něj v době letních prázdnin až do začátku září se představí mnozí umělci, ať již amatérští či profesionálové. Účinkovat může kdokoliv, zájemci se mohou hlásit skrze elektronickou aplikaci na webu města.

V ten samý den, v sobotu dvaadvacátého večer se na zámeckém nádvoří představí skupina Javory se sourozenci Ulrychovými. Jejich koncert bude v podstatě pozvánkou na Evropský festival filozofie, jenž startuje hned druhý den, tedy 23. 6.

Tématem filozofického festivalu je tentokrát Komunikace a ne/vzdělanost. Jeho slavnostní zahájení je naplánováno na pondělí 23. června. Letos již posedmé se do našeho města sjedou filozofové, umělci a další hosté, aby přednášeli, diskutovali a hledali odpovědi na celou řadu otázek v několika odborně zaměřených blocích – celoživotní učení, komunikace, moderní technologické prostředky, média a regionální problematika. Debaty zpestří kulturní program, v němž krom profesionálů vystoupí i zdejší amatérské divadelní i hudební soubory.

Filozofický festival skončí 29. června a spolu s ním i hudební festival Concentus Moraviae. Jeho slavnostní závěrečný koncert proběhne v luteránském gymnáziu. Collegium 1704 pod fenomenálním vedením Václava Lukse, zahrají skladby Händela, Corelliho a Vivaldiho. S nimi zazpívá sopranistka Martina Janková.

Na náměstí pod širým nebem naváže na program celého dne místní uskupení Ikaros se svojí Galerií světového muzikálu, které současně pozve veřejnost i na závěrečný ohňostroj, který bude tečkou za festivalem Concentus Moraviae.

Martina Strnadová

Nahoru