Osobní asistenci je možné využít již čtvrtým rokem

2. 5. 2013

IMG 2292Zatímco Oblastní charita Žďár nad Sázavou zažívá letos svoje dvacetiny, slaví v tomto roce jednu pětinu, tedy čtyři roky, její služba s názvem Osobní asistence.

Jaké změny během této doby nastaly nejen u osobních asistentů, ale i u uživatelů služby?

„V prvním roce poskytováni Osobní asistence (t.j. 2010) bylo poskytnuto 1887,75 hodin osobních asistencí. Na samém začátku byli 4 uživatelé z Velkého Meziříčí. Ve Žďáře nad Sázavou vznikla pobočka služby, kde službu tehdy využívali 2 uživatelé. V tomto roce zajišťovali službu celkem tři osobní asistenti a vedoucí služby ve Velkém Meziříčí, ve Žďáře nad Sázavou pouze jedna asistentka," vysvětluje vedoucí Osobní asistence Mgr. Jaroslava Pavlíčková.

Nyní - čtvrtým rokem existence služby prozatím využívá osobní asistenci 27 uživatelů na téměř celém území žďárského okresu. Službu poskytuje celkem 15 osobních asistentů. K dispozici jsou tři osobní automobily. Díky nim je služba poskytována pružněji.

"Četnost využití služby je u uživatelů různorodá. Některým je služba poskytována denně, některým jednou týdně či jednou za 14 dní, popř. několik dní v týdnu. Časově se délky asistencí také velice různí. S nárůstem uživatelů souvisí i nutný nárůst pracovníků," objasňuje provozní záležitosti asistence Jaroslava Pavlíčková.

A jaké činnosti osobní asistenti zajišťují?

Je to pomoc a podpora při podávání jídla a pití, při oblékání, při přesunech, dále je možné zajistit pomoc s osobní hygienou. Asistenti pomáhají s údržbou domácnosti, vyřizovat běžné pochůzky, pomáhají rodině v péči o dítě a doprovází uživatele k lékaři, na různorodé aktivity. Neméně důležitá je i komunikace vedoucí k rozvoji verbální komunikace, a tím i k posílení schopnosti vyjádřit svou vlastní vůli.

Služba Osobní asistence patří dle zákona 108/2006 Sb. mezi služby sociální péče. Služba je to terénní, tedy je poskytována v přirozeném prostředí uživatele, tzn. že asistent dojíždí domů k uživateli (služba probíhá v jeho domě, bytě apod.)

Osobní asistence má svoje zázemí v budově denního stacionáře Nesa ve Velkém Meziříčí a na území Velkého Meziříčí a okolí nabízí svoje služby od ledna roku 2010. Jejím

zřizovatelem je Oblastní Charita Žďár nad Sázavou. Služba je určena osobám se zdravotním

postižením a dlouhodobým onemocněním, seniorům a dětem od 3 let věku. Její provoz je nepřetržitý, to znamená, že může být poskytována během celého dne, v noci i o víkendech; vždy záleží na konkrétních požadavcích uživatelů a na momentální kapacitě služby. Osobní asistence je služba hrazená uživatelem. Neznamená to však, že uživatel hradí veškeré náklady na provoz a zajištění služby. Ve skutečnosti je příspěvek uživatele zhruba třetina veškerých nákladů. Zbytek nákladů je hrazen z dotací, příspěvků měst a obcí, darů či z jiných zdrojů.


autorka tiskové zprávy: Bc. Monika Bernatová, sociální pracovnice

Nahoru