Filmový festival si opět našel příznivce

11. 4. 2013

filmovy festival jaro 2013_2

Ty nejlepší české i zahraniční dokument. filmy uplynulé sezony, vítězné snímky z mezinárodních festivalů, byly k vidění ve více než 150 městech ČR.

Mezi nimi bylo i Velké Meziříčí.

Tady filmový festival Expediční kamera 2013 pořádala Internetová televize Velké Meziříčí a Sportovní centrum „Na Charitě" Velké Meziříčí.

Diváci mohli zhlédnout sérii snímků z dobrodružných cest po vybraných kontinentech. Americký dokument Halo Effect přiblížil dvouměsíční cestu nejlepších kajakářů světa, včetně Jakuba Šedivého, po kajakářských Mekkách v Norsku a na Islandu, kde zdolávali dosud nesjeté divoké peřeje a vodopády. Dokument Pískaři ukázal unikátní lezeckou oblast na severovýchodě Čech, například Teplické skály, Adršpach či Broumovské stěny. Ze zcela jiného soudku byly dva filmy, a to Foli (Rytmus) a Siberut. První pojednával o africkém kmeni, jehož součástí každodenního života je hudba, rytmus, tanec a bubnování na nejčastějším nástroji, bubnu djembe. Pozoruhodný byl zejména kamera a střih tohoto snímku. Druhý dokument natočili čeští cestovatelé na ostrově Siberut v západní části Indonésie, kde drtivou část obyvatel tvoří domorodí Mentavajci, s nimiž se Češi během svého putování potkávali. Krom toho poznávali jejich způsob života, který je na hony vzdálen západnímu stylu jedenadvacátého století.

Freestylové umění trialistů představil film Cesta domů, který ukázal krom toho i nádhernou přírodu Skotska. Ze slovenského prostředí pocházel snímek Příběhy tatranských štítů, jenž mapoval historii lezení v Tatrách. Mezi horolezci se objevil také akademický sochař Otmar Oliva, který by se měl podílet na tvorbě památníku svaté Zdislavy v Křižanově.

Jak dva špičkový paraglidisté doletěli do základního tábora druhé nejvyšší hory světa K2, což ještě nikdo nikdy nedokázal, natočili slovenští a čeští tvůrci. Film se jmenoval Zabijácká krása.

Největšímu obdivu se velkomeziříčské přehlídce filmů se dočkal snímek V kůži vlka po stopách Džingischána 2. Australský dobrodruh putoval několik měsíců sám na koňském hřebu z Mongolska přes střední Asii až do Maďarska. Překonával stepi, hory i pouště a jel stejnou cestou, jakou kdysi prošly bojovné hordy jednoho z největších dobyvatelů světa Džingischána. Strastiplnou cestu zakončil ne příliš optimisticky. Proč? To se patrně dozvíme v pokračování číslo tři.

Chystá se regionální přehlídka dokumentů


Zmíněný festival se koná vždy dvakrát za rok, jednou na podzim a podruhé na jaře. První je zaměřen na zimní sporty a druhý na ty ostatní aktivity. Ve Velkém Meziříčí první promítání proběhlo loni v listopadu v Music Data a s Internetovou televizí Velké Meziříčí jej pořádala společnost Music Data. Jarní část se konala ve sportovním centru, kde disponují horolezeckou stěnou, takže si diváci mohli zkusit – pokud chtěli – jak se leze v reálu, a ne jenom na filmovém plátně. Někteří nabídky využili, jiní si stěnu alespoň prohlédli, další se šli občerstvit do tamního baru. Jídlo se opět podávalo zdarma. „Poděkování za finanční podporu patří Městu Velké Meziříčí, dále za pomoc Jupiter clubu a za mediální podporu zejména týdeníku Velkomeziříčsko," uvedl moderátor přehlídky Erik Janoušek.

„Kromě tohoto festivalu, který probíhá na celostátní úrovni, bychom se chtěli zaměřit také na regionální filmy," uvedl za pořádající místní televizi Aleš Horký, „rádi bychom uspořádali regionální filmovou přehlídku, zaměřenou na zdejší autory. Zatím můžeme počítat tak s pěti dokumenty, které natočili místní lidé na svých cestách či při sportování. Pokud by se chtěl někdo přidat, nechť nás směle kontaktuje – buď mailem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. či na telefonu 731 670 262

Ivana Horká, Aleš Horký

Foto: iTVM

filmovy festival_jaro2013_3 filmovy festival_jaro2013_1

Nahoru