Žďárská Charita obdržela tři ocenění

27. 3. 2013

Charita Opava uspořádala v letošním roce již pátý ročník fotografické soutěže s názvem Můj svět.

Pracovníci a dobrovolníci všech charit České republiky mohli zasílat snímky do tří kategorií. Ty pak vyhodnotila porota v čele s fotografem Jindřichem Štreitem. Žďárská Charita obdržela hned tři ocenění.

První místo v kategorii Portrét získal pracovník nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Bc. Miloš Kolman. Ten byl úspěšný rovněž v kategorii Životní prostředí a recyklace, kde obsadil rovněž první příčku. Marie Miličková, vedoucí Domácí hospicové péče, poslala svoji fotografii na poslední chvíli, a vyplatilo se. V kategorii Portrét získala druhé místo hned za Milošem Kolmanem.

„Že by fotografie mohla získat nějaké ocenění, v tak velkém množství jiných fotografií, jsem vůbec neuvažovala. Na doporučení kolegyně jsem ji poslala těsně před uzávěrkou, a pak už jsem celé věci nevěnovala pozornost. Když jsem se o výhře dozvěděla, tak to byl opravdu šok a upřímná radost! Snímek jsem vyhotovila v naší službě Domácí hospicová péče. Nemocné ženě jsme s kolegyní zprostředkovaly duchovní službu, u které jsme byly přítomny. Se svolením nemocné i její rodiny jsem se pokusila tyto vzácné chvíle zachytit," vzpomíná Marie Miličková.

Radost z ocenění netají ani Bc. Miloš Kolman, kontaktní a terénní pracovník Nadosahu: „Pro Portrét mi byla modelem velmi plachá žena, která mi svolení "mít ji na fotkách" dala, ovšem asi s každým namířením fotoaparátu poměrně dost bojovala. Snímek je z Azylového domu sv. Františka v Plzni. Pro „Ekologii" jsem vybral záběr z rodinného pálení chrastí s přáteli. Originální, vtipný přístup vymezení si osobního prostoru teenagera čtoucího noviny, jsem zařadil právě pro onu originalitu a vtip a proto, že na snímku nikoho z přátel není možné rozpoznat."

Do soutěže se přihlásilo 121 amatérských fotografů, kteří do tří kategorií „Portrét", „Život kolem nás" a „Recyklace a životní prostředí" zaslali celkem 297 snímků.

Vernisáž vítězných snímků se uskuteční 25. března 2013 v 19 hodin ve Slezském zemském muzeu v Opavě. Výstava zde potrvá od 26. března do 7. dubna. Poté bude putovat po městech České republiky. Do Žďáru nad Sázavou zavítá na podzim u příležitosti 20. výročí vzniku Oblastní charity Žďár nad Sázavou. Umístěna bude tradičně v Čechově domě.

Lenka Šustrová

 

Nahoru