Film Paprsky naděje nad Etiopií měl premiéru v Husově domě

6. 3. 2013

etiopie

Čtyřicetiminutový film Libora Smejkala z Velkého Meziříčí (na snímku vpravo) o humanitární pomoci české Diakonie ženám v Etiopii měl slavnostní premiéru minulou neděli v Husově domě. Diváci posléze živě s autorem diskutovali a jako bonus si poslechli černošské spirituály v podání skupiny Kuspokon a ochutnali africkou kávu, čaj a oříšky.

Dokument Paprsky naděje nad Etiopií byl natočen během desetidenní cesty loni v prosinci na několika místech Etiopie. Tam kameraman Libor Smejkal pobýval v sedmičlenném týmu, který tvořili dva pracovníci Diakonie ČCE-Střediska humanitární a rozvojové pomoci a pět členů sborů ČCE. Cílem bylo navštívit podporované projekty v Etiopii, ale také kolegy z partnerské organizace a pochopitelně i samotné ženy, které byly do tohoto projektu zařazeny. Diakonie Etiopské evangelické církve prostřednictvím svých pracovníků na řadě míst v Etiopii vytipovává vhodné příjemce darů – většinou vdovy –, a učí je základům ekonomiky a podnikání. To vše má ženám, jejichž manželé buď zemřeli na AIDS nebo je opustili, pomoci, aby uživily svoje rodiny. Pobyt si všichni účastníci, včetně povinného očkování, které nebylo taktéž zrovna levné, hradili ze svých peněz.

Film na DVD si mohou zájemci koupit u evangelického faráře Pavla Janošíka v Husově domě. Koupí podpoří zmíněný projekt, neboť část peněz půjde právě rodinám v Etiopii. Stejně tak jako výtěžek ze vstupného během slavnostní premiéry, který činil 8.630 Kč.

Text a foto: Iva Horká

Více čtěte v tištěném týdeníku č. 9/2013 ze dne 6. 3. 2013

Nahoru