Retročtení zná vítěze

8. 11. 2012

retrocteni[1Vítězem korespondenční soutěže Retročtení, kterou pořádala zdejší knihovna a pracoviště státního okresního archivu, se stal Vladimír Pařil z Velkého Meziříčí.

Ten poslal nejlépe převedené historické texty do dnešního jazyka. Pět ukázek bylo zveřejněno také v našem týdeníku v průběhu několika týdnů. Šlo o výňatky z období od 20. do 15. století. „Nebylo to zrovna nejlehčí, zvláště když tehdejší písař měl v textu chybu," zhodnotil klání vítěz. Ten si za výhru – dárkový poukaz ve výši 2000 Kč – koupí krom knih především mapy, které sbírá. Druhé místo a poukaz na 1500 Kč získala Milada Špačková z Dobré Vody a třetí (1000 Kč) Jan Novák z Třebíče.

Řešení představil archivář Martin Štindl, který vybral výňatky z listin do soutěže a po skončení vyhlašování poskytl zvědavým staromilcům odpovědi na dotazy nad vitrínou, kde byly vystaveny originály. O zpestření podvečera minulý čtvrtek se postaral kytarový soubor pod vedením Pavly Krejzlové, když zahrál dobové skladby z 16. a 17. století.

Dále byli vylosováni Vojtěch Svoboda a František Bradáč, oba z Velkého Meziříčí, a Jana Marková z Mostišť. Ti dostali knihu Velkomeziříčsko na starých pohlednicích. „Veškeré ceny věnoval zřizovatel skrze grant Zdravé město, neboť klání proběhlo právě v rámci zmíněného programu," připomněla ředitelka knihovny Ivana Vaňková a dodala, že správná řešení budou do konce listopadu k dispozici v knihovně.

Text a foto: Iva Horká, týdeník Velkomeziříčsko

Nahoru