Nápaditá podpora zdravé výživy

5. 11. 2012

LhotkyNaše ZŠ ve Lhotkách se jako jediná škola v Kraji Vysočina umístila v TOP 10 v soutěži „Škola plná ovoce" o nejzajímavější doprovodný program projektu Ovoce do škol.

Tento projekt je financován z prostředků EU, která poskytuje 73 % celkové částky podpory, zbylých 27 % je dotováno z národního rozpočtu ČR. Na čerstvé ovoce a zeleninu mají nárok zcela zdarma všichni žáci 1. až 5. ročníků základních škol. I když dodávky ovoce a zeleniny do škol několikrát za měsíc nezajistí správné stravování, pomáhají dětem naučit se, že ovoce a zeleninu mají zařadit do svého jídelníčku každý den.

Cílem projektu je zvýšit u dětí oblibu ovoce a zeleniny, přispět ke změně jejich stravovacích návyků, tím bojovat proti dětské obezitě, a tak zlepšit zdravotní stav mladé populace. Školy by se na změnu stravovacích návyků žáků měly zaměřit především v rámci svých doprovodných opatření, a to jak ve výuce, tak při realizaci tematicky zaměřených akcí.

Proto připravuje pro děti zábavnou formou různé podpůrné programy.

V soutěži připravené společností Laktea bylo naším úkolem představit aktivity, které s dětmi realizujeme, ať už výtvarné soutěže, výlety a exkurze, příprava zdravých svačin s ovocem a zeleninou, vzdělávání o původu a pěstování rozmanitých druhů ovoce a zeleniny, o jejich významu pro zdravou výživu, atd.

Přihlášky do soutěže zaslalo 73 škol z celkového počtu více než 2100 škol, jimž Laktea ovoce a zeleninu dodává. Dvacet přihlášených škol postoupilo do druhého kola, v němž porota složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva zdravotnictví, Potravinářské komory, Státního zemědělského a intervenčního fondu vybrala deset nejlepších, kteří obdrželi pro svoji školu věcné ceny.

Děkuji tímto kolegyním i dětem za aktivní účast v projektu a za reprezentaci naší školy.

Mgr. Eva Součková, ředitelka

Nahoru