Vlastivědné a genealogické společnosti je dvacet let

1. 11. 2012

vgs202020let220(2)

Slavnostní shromáždění ke 20. výročí založení Vlastivědné a genealogické společnosti, občanského sdružení při Jupiter clubu, se konalo 23. října letošního roku. Bývalí i současní členové mezi sebou přivítali zástupce Města Velké Meziříčí, Jupiter clubu, městské knihovny, muzea, velkomeziříčské pobočky Státního okresního archivu a členy spřátelené společnosti Klub přátel Luk nad Jihlavou.

Připomeňme si, že u počátků společnosti stál v září 1992 Vladimír Makovský společně s Jarmilou Prudíkovou, která byla posléze zvolena první předsedkyní, a s hrstkou dalších zájemců. Jako jednatel měl obtížné úkoly najít vhodné prostory, které se mu s veškerým technickým servisem podařilo najít bezúplatně právě zde v Jupiter clubu, dále vymezit rozsah činnosti a zvolit vhodný název, který by činnost co nejpřesněji vystihoval a zajistit v tak malém městě dostatečně velkou členskou základnu. Od prosince 1992 jsme byli pobočkou České genealogické a heraldické společnosti v Praze, ale snaha o samostatnost vyvrcholila 11. dubna 1994, kdy byla devatenácti členy podepsána Ustavující listina Vlastivědné a genealogické společnosti při Jupiter clubu ve Velkém Meziříčí. Od roku 2002 pracujeme jako Občanské sdružení při Jupiter clubu. Náplní činnosti společnosti je pořádání přednášek, besed, vlastivědných zájezdů, dále publikační aktivity, péče o uchovávání dokumentů z oblasti vlastivědy, historie a genealogie a pomoc zájemcům v badatelské práci.

Nejvyšším orgánem společnosti je valná hromada konaná každoročně, výkonné funkce zajišťuje co dva roky volený výbor, který tvoří předseda, dva místopředsedové, jednatel, pokladník, revizor a dalších pět členů. Výbor se pravidelně schází každý měsíc, v případě potřeby častěji. Vlastivědná a genealogická společnost spolupracuje se zdejší pobočkou Státního okresního archivu Žďár nad Sázavou, s místním muzeem a městskou knihovnou. Za dvacet let svojí existence VGS uspořádala 513 přednášek a 67 vlastivědných zájezdů. Její členové vydali na sedmdesát publikací.

Finanční zdroje společnosti tvoří každoroční členské příspěvky a od roku 2005 i příspěvky od Města Velké Meziříčí na činnost. Též je třeba vyzdvihnout a ocenit skvělou spolupráci s Jupiter clubem, který skýtá společnosti střechu nad hlavou, a jeho zaměstnanci poskytují veškerou technickou pomoc.

Bohatou činnost Vlastivědné a genealogické společnosti zachycuje její hojná agenda – kroniky, alba fotografií a knihovna. Kronikářem společnosti byli postupně pánové Slabý a Jaša, v posledních letech velmi dobře a pečlivě vede kroniku paní Michalová, která také spravuje internetové stránky a zajišt´uje elektronickou komunikaci. O knihovnu společnosti se stará pan Michal.

Vlastivědná a genealogická společnost v minulosti navázala styky s podobně zaměřenými společnostmi v tuzemsku i zahraničí. Vladimír Makovský je členem americké Československé genealogické společnosti mezinárodní v Minnesotě a udržuje s nimi korespondenční komunikaci. V roce 2011 jsme navíc navázali elektronický kontakt s prezidentkou této společnosti jménem Ginger Simek. Od roku 2000 si předáváme zkušenosti se společností Za historickou Polnou, od roku 2005 s Klubem přátel Luk nad Jihlavou a Historickou společností z Náměště nad Oslavou.

U příležitosti oslav 20. výročí Vlastivědné a genealogické společnosti jsme vydali Almanach, na němž členové Výboru společnosti v r. 2011 a 2012 usilovně pracovali. Hlavní podíl na jeho vzniku má Vladimír Makovský, Dana Michalová, Mgr. Martin Štindl, PhD., PhDr. Marie Ripperová. Logo společnosti vytvořili Dana Michalová a Mgr. Oldřich Hnízdil. Almanach by nevyšel bez finanční podpory Města Velké Meziříčí, která představuje 15.000 korun, a bez pomoci Jupiter clubu. Na slavnostním shromáždění Almanach slavnostně pokřtil místostarosta Josef Komínek, ředitel Jupiter clubu Mgr. Milan Dufek a PharmDr. Helena Švecová. Almanach si můžete zakoupit v informačním centru Městského úřadu a v kanceláři Jupiter clubu.

PharmDr. Helena Švecová, foto: archiv společnosti

Nahoru