V rámci Týdne sociálních služeb se v okolí Wellmezu i uklízelo

22. 10. 2012

DSC00550V pondělí 8. října 2012 začal již 4. ročník Týdne sociálních služeb ČR.

Projekt vyhlášený Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR a Ministerstvem práce a sociálních věcí nabídl řadu aktivit, jejichž společným cílem bylo představit veřejnosti náročnou a zodpovědnou práci desetitisízaměstnanců sociálních služeb.


S Týdnem sociálních služeb ČR je již tradičně spojen také Den otevřených dveří, do kterého se zapojilo 400 zařízení sociálních služeb po celé republice. Mezi nimi bylo možné ve středu 10. října navštívit i nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Wellmez, které spadá pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou.


Nabídku návštěvy využili zástupci Kraje Vysočina (Mgr. et Bc. Petr Krčál, JUDr. Věra Švarcová), žáci velkomeziříčské Základní a Praktické školy v doprovodu výchovné poradkyně a několik zájemců z řad veřejnosti.


Všichni zúčastnění si mohli prohlédnout prostory, seznámit se s činností Wellmezu, pracovním týmem, pravidly a právy uživatelů služeb. Na vlastní kůži si tak mohli vyzkoušet, jak to v nízkoprahovém klubu funguje. Návrh zapojit se platil i pro aktivity nabízené uživatelům.


V podvečer proběhlo promítání dokumentárního filmu Šitkredit, který se zabýval půjčováním peněz od nebankovních subjektů a upozorňoval na skryté hrozby, které tyto smlouvy obsahují společně. Uvedeny byly i příběhy nejen těch, kteří se do této situace dostali díky špatnému odhadnutí vlastní situace, ale i těch, kteří se topí v dluzích jako kořist žraloků na špatně regulovaném trhu s půjčkami.


Na závěr Týdne sociálních služeb ve čtvrtek 11. října zorganizovali uživatelé a pracovníci Wellmezu úklid kolem řeky Balinky. „Místo které jsme si vzali za cíl uklidit, byla cesta podél řeky mezi ulicí Třebíčskou a modrým mostem u panelových domů. Aktivita proběhla ve spolupráci s Výchovným ústavem, kterému patří velké poděkování. Celkově se na sběru podílelo více jak 30 lidí. Díky snaze a píli všech přítomných se podařilo vysbírat tři plné pytle odpadků,“ zhodnotil společně strávené odpoledne sociální pracovník Wellmezu Jiří Dvořák, DiS.

 

Autor tiskové zprávy: Bc. et Bc. Marek Sušinka, vedoucí Wellmezu

 

Nahoru