Kopretina se zapojí do vrcholících oslav 20 let vzniku mateřských center v ČR

5. 10. 2012

P5160078 kopie

Málokdo ví, že 10. říjen je mezinárodním dnem mateřských center. Poprvé ho před třemi lety vyhlásila mezinárodní síť mateřských center MINE. Ten letošní byl stanoven pro Českou republiku, respektive Síti mateřských center, o.s, která letos slaví 10 let svého fungování. Jejím členem je i Kopretina – centrum pro rodiče s dětmi, která spadá pod Oblastní charitu Žďár nad Sázavou.

V těchto dnech vrcholí také oslavy 20. výročí vzniku mateřských center v České republice. Tehdy ve spolupráci s YMCA Praha vzniklo úplně první mateřské centrum. U jeho zrodu stála nynější prezidentka Sítě mateřských center, Rut Kolínská.


V týdnu od 8. do 13.10.2012 otevírají mateřská centra na Vysočině nejen své dveře, ale i svá srdce. Pod hlavičkou projektu „Od Centra k Centru“ jednotlivě připravují jedno i vícedenní program. Jeho prostřednictvím chtějí upozornit právě na dvacetiletou existenci mateřských center u nás i jejich mezinárodní den.


A jak oslaví centrum Kopretina tato dvě významná výročí?

Štafetu oslav Kopretiny zahájí v pondělí 8. října pobočka v Radostíně nad Oslavou, kde na příchozí čeká beseda na téma „Psychologie dětské kresby a barev“.

Vzdělávací odpoledne ve Velkém Meziříčí se o den později, 9. října, ponese v duchu příprav na rodičovství. Psycholožka tu s návštěvníky centra pohovoří o tom, „Co všechno bychom měli vědět, než se staneme rodiči, aneb nikdy není pozdě na změnu“. Kdo by měl chuť na podzimní tvoření z přírodních materiálů, má možnost přijít o den později, 10. října odpoledne.

Ve stejný den Kopretina v Radešínské Svratce pořádá přednášku s výživovou poradkyní na atraktivní téma „Strava a příprava svačin pro školní děti“. Podzimní atmosféru si tu připomenou odpoledne, a to rovněž vyráběním z přírodnin.


Desáté říjnové dopoledne v Bystřici nad Pernštejnem bude ve znamení keramiky, sítotisku (technika zdobení triček) nebo vyrábění podzimní výzdoby na okna. I fanoušci psychologie si přijdou na své, protože odpoledne zde proběhne přednáška s názvem „Jak spolu komunikujeme, aneb jak komunikovat sám se sebou.“

Ve Žďáře nad Sázavou si na mezinárodní den mateřských center, 10. října, děti zasoutěží nebo vytvoří z papíru přáníčka a symbolické kopretinky. Ještě před tím ale rodiče čeká beseda s psychologem o rozvoji grafomotoriky u dětí.


Některým pobočkám Kopretiny se připravovaný program prolne s dnem otevřených dveří, pořádaným hned v několika zařízeních Oblastní charity Žďár nad Sázavou právě 10. října. Otevřené dveře budou ve Velkém Meziříčí, ve Žďáře nad Sázavou a v Bystřici nad Pernštejnem.


„K narozeninám přejeme všem mateřským centrům i další jubilea, k nimž se dostanou jedině skrz přízeň a podporu veřejnosti. Vždyť v dnešní době, zaměřené na výkon, individuální potřeby a soutěžení, si mateřská centra stále dokáží zachovat ducha vzájemné podpory, růstu a posilování hodnot rodiny,“ sdělila Bc. Zdenka Šrámková, vedoucí Kopretiny.

 

Autorka tiskové zprávy:
Mgr. Kateřina Šouláková, pracovnice Kopretiny

Nahoru