Kopretina nabízí spektrum programů nejen pro rodiny

24. 9. 2012

P5160078

Kopretina – centrum pro rodiče s dětmi, která je součástí Oblastní charity Žďár nad Sázavou, opět obohatila svoji dosavadní nabídku programů. Středisko Kopretiny v Radešínské Svratce i všechny jeho čtyři pobočky zařadily na podzim letošního roku mezi své stávající aktivity nejen nové besedy a kurzy pro rodiče, ale i zábavně-vzdělávací programy pro děti.

Pracovnice Kopretiny v Bystřici nad Pernštejnem upozorňují zejména na předporodní kurz, který povede od 4. října porodní asistentka Bc. Zuzana Novotná. Od září se klientky zdejší Kopretiny mohou také setkávat v rámci tzv. růstové skupiny, a to pod vedením psycholožky Mgr. Elen Sejrkové, stejně jako v Radešínské Svratce, Radostíně nad Oslavou nebo Velkém Meziříčí.

Pobočka ve Žďáře nad Sázavou od září pořádá cyklus seminářů nazvaný „Kojení a správná péče o vaše miminko" s laktační poradkyní Šárkou Pohankovou. Současně lze využít i zprostředkování individuálního laktačního poradenství. Nastávající maminky mohou nově navštěvovat cvičení s názvem „Příprava na porod". Program nezapomíná ani na maminky s dětmi po šestinedělí, kterým nabízí tréninkové a pohybové aktivity pod vedením zkušené lektorky. Středisko Kopretiny v Radešínské Svratce i pobočka ve Velkém Meziříčí rovněž podporují ženy v těhotenství a mateřství obdobnými kurzy.

Ve Velkém Meziříčí se Kopretina úspěšně zapojila do kampaní „Evropský týden mobility" a „Dny zdraví", které zaštiťuje město. V rámci týdne mobility nabízí pracovnice poměrně originální program v podobě sportovního dopoledne na dopravním hřišti, výletu vlakem na zříceninu hradu Rokštejn nebo akce s názvem „auta za koně". Dny zdraví přinesou také tématické přednášky.

V Radostíně nad Oslavou byl rozšířen provoz centra. Rodiče s dětmi se zde mohou setkávat již 3x týdně. Všechny pobočky na podzim připravují besedy s odborníky na témata z oboru gynekologie, pediatrie, dětské psychologie nebo první pomoci.

Nezapomínejme ani na stálou programovou nabídku. Na každé pobočce fungují aktivity na podporu rozvoje jemné motoriky a tvůrčích dovedností. Rodiče se učí stimulovat správnou koordinaci těla a motorickou zdatnost dítěte při tréninkových a pohybových aktivitách, známých jako „Barevné cvičení". Delší dobu se těší oblibě i tzv. „Čteme dětem". Pro více informací o podrobném programu jednotlivých poboček jsou k dispozici webové stránky http://zdar.charita.cz/programy-kopretiny/

V rámci Kopretiny se díky Tříkrálové sbírce daří doposud provozovat i prorodinnou poradnu. Poradenství především z oblasti rodinných a partnerských vztahů zde poskytuje Hana Jelínková, pracovnice s dlouholetou praxí. Klienti většinou potřebují doprovodit na cestě k řešení svého problému, vyslechnout nebo zprostředkovat další odbornou pomoc, nejčastěji právní, lékařskou, psychologickou nebo ze sféry sociálních služeb.

„Jsem ráda, že Kopretina má rodičům i dětem stále co nabídnout, a to nejen díky novým aktivitám. Zájem rodin je vždy impulsem pro další rozvoj centra a naši práci", sdělila Bc. Zdenka Šrámková, vedoucí Kopretiny.

Autorka tiskové zprávy: Mgr. Kateřina Šouláková, pracovnice Kopretiny


P6010491

Nahoru