Dětské středisko Březejc slaví 60. výročí založení

11. 9. 2012

IMG 0038 (Large)

Milí čtenáři, položím vám otázku: víte, co mají společného David Hasselhoff, Vladimír Putin, Josef Váňa a DS Březejc? Všichni zmínění mají v rodném listě stejný rok narození – 1952 a letos tedy oslaví kulatiny. Představme si našeho oslavence a jeho šedesátiletý život. Základní kámen DS Březejc byl položen v roce 1952, a to díky českým krajanům, kteří žili v USA. Pod vedením Adolfa Kačera, pracovníka Českého národního sdružení, uspořádali sbírku na výstavbu ozdravného zařízení, kde by mohly pobývat děti, které utrpěly těžké úrazy ve 2. světové válce a dále děti, které prodělaly obrnu. Jako lokalita byla vybrána malebná krajina Vysočiny, rovinaté místo mezi Velkým Meziříčím a Ořechovem, kde je umožněn bezproblémový pohyb v přírodě i vozíčkářům. Prvním vedoucím se stává Jaroslav Liška, který Březejc spravoval až do roku 1985. Zpočátku, do roku 1954, bylo středisko využívané pouze v letních měsících k ozdravnému pobytu postižených dětí z Kociánky. Rok 1954 byl důležitý ze dvou důvodů, tím prvním bylo zahájení celoročního provozu, a tím druhým otevření základní školy. Od této doby jezdily na Březejc děti z Kociánky celoročně, střídaly se po čtyřech až šesti týdnech. Protože se postupem času měnilo složení klientely, začala přibývat kombinovaná postižení, od roku 1980 byla v činnosti zvláštní škola. V letech 1985 až 1995, kdy byl vedoucím střediska RNDr. Petr Vaverka, dochází k dalšímu zvelebování a ke změnám. Vzdělávání je rozšířeno o umožnění studia na speciální rodinné škole, letní pobyty jsou zpříjemněny o možnost koupání v novém bazénu a kapacita je rozšířena o vystavěný pavilon STP Praha. V roce 2000, za vedení Věry Nestrašilové, byly zahájeny stavební úpravy, které během čtyř let vedly k přebudování pokojů, byla provedena půdní vestavba, kde je v činnosti víceúčelový ateliér a v neposlední řadě je třeba zmínit i zásadní úpravu, která změnila život všem na Březejci, a tou byla plynofikace. V současné době je v DS Březejc 22 klientů, uživatelů sociální služby týdenní stacionář a denní stacionář, kteří se vzdělávají anebo si osvojují pracovní návyky v zácvikových kurzech a kteří se spolu se všemi zaměstnanci pod vedením současného vedoucího, Mgr. Miroslava Štěpánka, chystají k důstojné oslavě kulatého výročí. Narozeninová akce byla stanovena na 14. září, kdy se do DS Březejc sjede široká veřejnost a za účasti ředitele Kociánky Mgr. Jiřího Podluckého budou přivítáni zástupci MPSV ČR, hosté z KrÚ Vysočina, sponzoři, bývalí pracovníci, klienti, rodiče. Ti všichni budou mít možnost seznámit se se současným životem na Březejci.

K pohodě zahraje skupina BSB, vystoupí Petr Bende, klienti se budou prezentovat výstavkou svých výrobků a kulturním programem. Další akcí, která bude zaměřená na oslavu 60. výročí, bude výstava prací klientů a uskuteční se v podzimních měsících ve Velkém Meziříčí.

Popřejme tedy našemu oslavenci kvalitní zázemí, aby i nadále mohl přijímat do své široké náruče všechny, kteří potřebují jeho péči a aby tváře jeho klientů i pracovníků zdobil vždy úsměv.

Jitka Pleskačová, sociální pracovnice

Nahoru