Nesa se plavila po Vltavě

22. 8. 2012

P1150525.JPGVelkolepý hrad Karlštejn, památník Lidice nebo plavba výletním parníkem po Vltavě v pražské metropoli.

Tyto a další místa ve Středních Čechách se staly výletním cílem pro uživatele velkomeziříčského stacionáře Nesa, který je jedním ze zařízení Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Společnou dovolenou uprostřed července strávili uživatelé a pracovníci denního stacionáře v Domu rodin v obci Smečno, které je v blízkosti Kladna. „Za vlídný přístup zaměstnanců Domu rodin, který provozuje sdružení Kolpingova rodina Smečno, jsme vděčni a patří jim proto velký dík. Ocenili jsme výborné podmínky pro ubytování a snahu nám ve všem vyjít vstříc. S tak pozorným přístupem k potřebám našich uživatelů s těžkým postižením jsme se dlouho nesetkali," hodnotí Alena Poulová, vedoucí Nesy.

Hned na začátku týdenního pobytu vyrazil stacionář na Berounsko, aby navštívil gotický hrad Karlštejn. Zároveň si přítomní prohlédli Muzeum voskových figurín, které se nachází nedaleko našeho nejznámějšího hradu. Další den po prohlídce královského města Slaný strávili odpoledne v místním aquaparku. Kromě bazénu vyzkoušeli i řadu dalších atrakcí. Whirpool, Vzduchová masážní lůžka nebo Divoké koryto skrývaly pod svými názvy opravdový odpočinek a zábavu.

Další den strávili uživatelé i pracovníci nedaleko místa svého ubytování. Nejprve navštívili památník Lidice a poté si prošli lánskou oboru ve stejnojmenné obci. Oboru spravuje Kancelář prezidenta republiky a od roku 2006 je zde otevřena naučná stezka. Na této stezce si uživatelé nakrmili srnčí zvěř a dostali se tak do její bezprostřední blízkosti. Při zpáteční cestě shlédli ještě Muzeum sportovních vozů v Lánech, kde si na své přišli nejen muži.

Předposlední den čekal všechny zřejmě nejsilnější zážitek dovolené. Vydali se do Prahy, aby se zde nalodili na parník a prohlédli si tak řadu pražských památek z netradičního pohledu. „Pro většinu z nás to byl nezapomenutelný zážitek. Plavba parníkem představila některým z nás hlavní město vůbec poprvé. Silný dojem na nás zanechalo proplutí pod staletými klenbami Karlova mostu a překrásné panorama Pražského hradu," uvedla Jana Kudláčková, sociální pracovnice denního stacionáře. „Pro velkou část uživatelů to byla také první zkušenost s plavbou na lodi, ale všichni tuto plavbu zvládli bez problémů a byli velmi spokojeni," dodala.

Uživatelé stacionáře si letošní dovolenou skutečně užili a ihned po skončení se už mnozí z nich začali těšit na další v příštím roce.

P1150445.JPG

Tento pobyt mohl být zrealizován díky finanční podpoře, kterou poskytli pořadatelé z výtěžku Křesťanského plesu velkomeziříčské farnosti. Uhrazeno bylo ubytování osobních asistentů a doprava uživatelů.

Autor tiskové zprávy: Miroslav Vala, pracovník v sociálních službách

Nahoru