V OBCI BALINY U VELKÉHO MEZIŘÍČÍ VZNIKNE OJEDINĚLÉ PRACOVIŠTĚ VĚNUJÍCÍ SE ZAHRADNÍ TERAPII

23. 3. 2012

TZ V OBCI BALINY VZNIKNE OJEDINĚLÉ PRACOVIŠTĚ 01

Velké Meziříčí - Na začátku letošního roku se rozběhla spolupráce několika českých organizací společně s rakouskými s cílem usnadnit a zpříjemnit život znevýhodněným skupinám.

Jako hlavní nástroj bude sloužit zahradní terapie a příroda. Jeden zahradně-terapeutický areál vyroste také nedaleko Velkého Meziříčí. Vybudování tohoto pracoviště mají na starost, stejně jako celý projekt, Chaloupky, které tak navazují na svou dosavadní činnost.

Pro znevýhodněné osoby všech věkových kategorií, na které je tento projekt zaměřen, je zahrada mnohdy jediným prostředníkem pro kontakt s přírodou, neboť jejich zdravotní stav či věk jim již nedovolí se běžně pohybovat ve volné přírodě. Snahou zahradní terapie je usnadnit začleňování znevýhodněných skupin do společnosti a podporovat jejich aktivní život.

V obci Baliny u Velkého Meziříčí vznikne ojedinělé specializované pracoviště věnující se zahradní terapii a integraci znevýhodněných skupin dětí a mládeže. „Nové pracoviště nebude sloužit pouze omezené skupině klientů, ale bude jej využívat široké spektrum organizací pracující s tělesně i sociálně znevýhodněnými dětmi a mládeží. Zahradně terapeutický areál bude zahrnovat zážitkovou zahradu a nezbytné zázemí včetně učeben v přilehlé budově," přibližuje plány Jana Audy, vedoucí pracoviště Chaloupek ve Velkém Meziříčí, která se věnuje realizace této části projektu.

Mezi další aktivity projektu patří zajištění zahradně-terapeutického vzdělávání pracovníků působících v sociální oblasti a studijních cest do zahraničí s cílem výměny zkušeností. Dále budou uspořádány tři mezinárodní odborné konference a budou vydány vzdělávací publikace o zahradní terapii v české a německé verzi. „Díky proškolenému personálu a vybudované infrastruktuře budou vytvořeny pro znevýhodněné cílové skupiny nové zahradně-terapeutické a integrační programy", doplňuje výčet činností Hana Zahrádková, koordinátorka mezinárodní spolupráce.

Tento projekt poprvé v sociální oblasti sdružuje partnery z území Jihočeského, Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Dolního Rakouska a města Vídeň. Vše je realizováno díky finanční podpoře z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007-2013".

Více informací poskytne:

Mgr. Jana Audy, 737 079 075, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nahoru